Τι απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη;

Πώς μπορούν, οι κακές μας συνήθειες να επηρεάσουν τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου και γενικά να διαταράξουν την ισορροπία μια καλής εγκυμοσύνης;

Μέσα στην καθημερινότητα, στα διάφορα θέματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, οι κακές συνήθειες δεσπόζουν. Άλλοι τις βαφτίζουν “συντροφιά”, άλλοι “ ξέσπασμα”, άλλοι “απόλαυση” και άλλοι απλώς τις υπογραμμίζουν ως … κακές συνήθειες.

  • Τι γίνεται όμως όταν το Τεστ Εγκυμοσύνης βγει θετικό;

Πώς μπορούν, οι κακές μας συνήθειες να επηρεάσουν τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου και γενικά να διαταράξουν την ισορροπία μια καλής εγκυμοσύνης;
Η καφεΐνη, το αλκοόλ, το κάπνισμα, η μη ισορροπημένη διατροφή, η χρήση ναρκωτικών ουσιών και η συχνή λήψη φαρμάκων επηρεάζουν το έμβρυο αρνητικά, αφού μεταφέρονται όλες οι βλαβερές ουσίες μέσω του πλακούντα. Το βασικότερο όλων λοιπόν, εάν δεν μπορείτε να κόψετε “μαχαίρι” κάποιες από αυτές τις συνήθειες, τουλάχιστον να τις περιορίσετε στο ελάχιστο.

Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί συστήνουν το πολύ 300 mg καφεΐνης την ημέρα, προερχόμενη από ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη ή από τον καφέ.
  • Σχετικά με το αλκοόλ, οι απόψεις διίστανται σχετικά με την ασφαλή ημερήσια δόση που μπορεί να καταναλώνει μια μέλλουσα μητέρα. Επομένως θα ήταν προτιμότερο να το αποφεύγουμε ή όταν το “απαιτεί” η περίσταση να επιλέγουμε ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί. Μην ξεχνάτε ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ (πάνω από 14 μονάδες την εβδομάδα) σχετίζεται με διανοητικά προβλήματα, μειωμένο βάρος και δυσπλασίες στο έμβρυο, όπως και με το εμβρυϊκό σύνδρομο αλκοολισμού.
  • Αναφορικά με το τσιγάρο, ακόμα και το παθητικό, μειώνει το οξυγόνο και τις θρεπτικές ουσίες που φτάνουν στο έμβρυο. Η νικοτίνη σχετίζεται με διάφορες επιπλοκές της εγκυμοσύνης, όπως αποβολή, πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα, αιμορραγία, ακόμα και θάνατο του εμβρύου. Μετά από όλα αυτά ακόμα θέλετε να καπνίσετε;
  • Για τη λήψη οποιουδήποτε φαρμάκου, ακόμα και για τον πονοκέφαλο, πρέπει να συμβουλεύστε πάντα τον γιατρό σας. Στην περίπτωση όμως των ναρκωτικών ουσιών, όλες είναι άκρως επικίνδυνες. Ακόμα και τα θεωρητικά “ήπια” ναρκωτικά , όπως η ινδική κάνναβη, μπορεί να προκαλέσουν χρωμοσωμικές ανωμαλίες στο έμβρυο και πρόωρο τοκετό.

Με τα σκληρά ναρκωτικά, πέρα από τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV ή την ηπατίτιδα, το έμβρυο θα γεννηθεί τοξικομανές μέσω της μητέρας και μπορεί να παρουσιάσει μετά τον τοκετό σύνδρομο στέρησης, σπασμούς, ακατάσχετο κλάμα και ξαφνικό θάνατο.

- Advertisement -