Λόγοι που μπορεί να καθυστερήσει η περίοδος – πέραν της εγκυμοσύνης

Οι μέρες της περιόδου είναι ευχή και βάσανο για τις περισσότερες γυναίκες που ναι μεν υποφέρουν από τον πόνο και το πρήξιμο, αλλά ταυτόχρονα τις ανακουφίζουν σωματικά και ψυχικά.

  • Ο ακανόνιστος κύκλος όχι μόνο δεν βοηθά να προγραμματίσετε τις δραστηριότητές σας, αλλά ενδέχεται να σας δημιουργήσει και  ανησυχίες. Ποιες είναι οι πιθανότερες αιτίες για την καθυστέρηση της περιόδου; Δείτε τις 7 συχνότερες αιτίες, προτού φτάσετε στον γυναικολόγο σας.
  • Οι δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς.
    Πρόκειται για τον αδένα που  βρίσκεται στο λαιμό σας και ρυθμίζει το μεταβολισμό σας. Επίσης αλληλεπιδρά με πολλά άλλα συστήματα στο σώμα σας για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Τόσο ο υποθυρεοειδισμός όσο και ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να έχουν επιπτώσεις για την περίοδο.
  • Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών.
    Πρόκειται για μία ορμονική ανισορροπία που μεταβάλλει τα επίπεδα των οιστρογόνων, της προγεστερόνης και της τεστοστερόνης. Ανάλογα με τη σοβαρότητά του, ενδέχεται να οδηγήσει σε ανάλογη καθυστέρηση και την περίοδο.
  • Οποιαδήποτε χρόνια νόσος ή πάθηση.
    Αν  κάποια χρόνια νόσος ή πάθηση δεν έχει διαγνωστεί, θεραπευτεί και συνεπώς ταλαιπωρεί τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό σας, ενδέχεται να επηρεάζει την περίοδό σας.
  • Το σύστημα αντισύλληψης που χρησιμοποιείτε.
    Αν έχετε ξεκινήσει τα αντισυλληπτικά ή αν μόλις τα έχετε σταματήσει, ενδέχεται να χάσετε κάποια περίοδό σας. Το ίδιο ισχύει και για άλλες μεθόδους όπως το σπιράλ και τα εμφυτεύματα. Η καθυστέρηση δεν θα πρέπει να σας ανησυχήσει, μιας και η περίοδός σας θα πάρει το ρυθμό της χωρίς πρόβλημα, μέσα σε λίγους μήνες.
  • Η πρόωρη εμμηνόπαυση.
    Όταν οι γυναίκες κάτω των 40 ετών έχουν ορμόνες που αδυνατίζουν σε σημαντικό βαθμό, ενδέχεται να μπουν σε πρόωρη εμμηνόπαυση, γνωστή και ως πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια. Μαζί με τις χαμένες περιόδους, σημάδια αποτελούν οι εξάψεις, οι νυχτερινές εφιδρώσεις και η κολπική ξηρότητα.
  • Η μεγάλη και απότομη απώλεια βάρους ή η υπερεντατική σωματική άσκηση.
    Αν ο δείκτης μάζας σώματος πέσει κάτω από το 18 ή το 19 μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά η περίοδός σας. Η βουλιμία, η ανορεξία και η ασυνήθιστα έντονη προπόνηση αποτρέπουν την περίοδο, μιας και το σώμα σας σας προστατεύει, εμποδίζοντας το ενδεχόμενο της εγκυμοσύνης, σε κατάσταση έντονης κόπωσης.
  • Το stress.
    Ένα μεγάλο, έντονο και σοκαριστικό γεγονός στη ζωή σας μπορεί να σας προκαλέσει υποθαλαμική αμηνόρροια. Ο υποθάλαμος είναι μία περιοχή του εγκεφάλου, υπεύθυνη για τις ορμόνες που ρυθμίζουν την περίοδο. Είναι επίσης μία περιοχή που επηρεάζεται από το στρες. Ένας θάνατος, ένας χωρισμός και οποιαδήποτε τραυματική αλλαγή στη ζωή θα μπορούσε να καθυστερήσει την περίοδο.

- Advertisement -