SOS TIPS για ασφαλείς διακοπές!
Μπορεί οι διακοπές να σημαίνουν χαλάρωση και ξεκούραση κάτω από τον ήλιο....
Μπορεί οι διακοπές να σημαίνουν χαλάρωση και ξεκούραση κάτω από τον ήλιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραμελήσουμε τον εαυτό μας, γιατί ενδεχομένως να ταλαιπωρηθούμε επιστρέφοντας στην καθημερινότητα, με διάφορα γυναικολογικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Ακολουθούν μερικά tips για ξέγνοιαστες διακοπές…
Προσωπική υγιεινή
- Ένα ντους την ημέρα, ιδιαίτερα μετά από κολύμπι σε πισίνα ή θάλασσα, είναι απαραίτητο. Προτιμήστε ένα αντισηπτικό υγρό για την ευαίσθητη περιοχή, ώστε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο μυκητιάσεων, κολπίτιδας κ.α Προτιμήστε τα βαμβακερά εσώρουχα και ρούχα, ώστε να “αναπνέει” η ευαίσθητη περιοχή. Η ζέστη και ο ιδρώτας, ενισχύουν την ανάπτυξη μικροβίων.
- Αποφύγετε την κολύμβηση τις πρώτες 1-2 ημέρες της περιόδου, που η ροή είναι αυξημένη. Ενδείκνυται η χρήση ταμπόν, το οποίο πρέπει να αλλάζετε τακτικά, αλλά ακόμα καλύτερα μπορείτε να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας, για να σας χορηγήσει αντισυλληπτικά χάπια.
- Προσοχή στις πετσέτες των ξενοδοχείων! Καλό είναι να πάρετε μία δική σας πετσέτα, για να σκουπίζετε κυρίως την ευαίσθητη περιοχή. Μην ξεχνάτε να τις αφήνετε να στεγνώνουν πολύ καλά.
- Αν ανακαλύψετε οποιαδήποτε συμπτώματα (πχ. ερεθισμός, κοκκινίλες, φαγούρα), θα πρέπει να το αναφέρετε κατευθείαν στον γυναικολόγο σας, ο οποίος θα σας δώσει την πρώτη λύση αντιμετώπισης του προβλήματος.
Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα
- Μία σεξουαλικώς ενεργή γυναίκα, είναι πολύ πιθανότερο να κολλήσει κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, παρά τον χειμώνα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι οι περισσότερες γυναίκες δεν χρησιμοποιούν πάντα προφυλακτικό, ακόμα και όταν πρόκειται για μία παροδική σχέση, οπότε ο κίνδυνος να νοσήσουν αυξάνεται δραματικά.
- Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα συνήθως δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο σύμπτωμα, οπότε η γυναίκα καθυστερεί να επισκεφθεί τον γιατρό της. Επίσης, είναι γνωστό ότι πολλά από αυτά τα νοσήματα μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα της γυναίκας, προκαλώντας μόνιμη βλάβη ιδιαίτερα στις σάλπιγγες.
- Χλαμύδια
- Γονόρροια
- Μυκόπλασμα / Ουρεόπλασμα
- Μύκητες, Τριχομονάδα και βακτηριακή Κολπίτιδα
- HIV 1 & 2
- Ηπατίτιδα B & C
- Σύφιλη
Ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη
- Αν δεν χρησιμοποιείτε ήδη κάποια αντισυλληπτική μέθοδο, συζητήστε με τον γιατρό σας το ενδεχόμενο να ξεκινήσετε πριν πάτε διακοπές. Μην ξεχνάτε ότι απαιτείται προγραμματισμός, αφού κάποιες αντισυλληπτικές μέθοδοι (όπως το χάπι), μπορούν να ξεκινήσουν μόνο με την επόμενη περίοδο.
- Αν ήδη παίρνετε αντισυλληπτικό χάπι, προσοχή στο αλκοόλ! Μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα του χαπιού.
- Αν είχατε επαφή χωρίς προφυλακτικό ή αντισυλληπτικό χάπι, τότε ίσως χρειαστεί να καταφύγετε στο λεγόμενο “χάπι της επόμενης ημέρας”, που θα προμηθευτείτε από το φαρμακείο. Το χάπι θα πρέπει να ληφθεί μέσα στις επόμενες 48 ώρες, για να είναι αποτελεσματικό ενάντια στην ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.