10 σημάδια εγκυμοσύνης

Υπάρχουν κάποια απλά σημάδια που μπορούν να μετατρέψουν τις υποψίες σας σε σιγουριά.

Ακόμη και αν θεωρείτε ότι είναι νωρίς για να καταλάβετε αν βρίσκεστε στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, υπάρχουν κάποια απλά σημάδια που μπορούν να μετατρέψουν τις υποψίες σας σε σιγουριά.

  • 1. Πόνος και ευαισθησία στους μαστούς

Ένα από τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι οι πρησμένοι, υπερευαίσθητοι μαστοί, συνέπεια της απότομης αύξησης των ορμονικών επιπέδων στον οργανισμό. Η αίσθηση του πόνου μπορεί να μοιάζει (σε πιο έντονο βαθμό) με τον πόνο που αισθάνεστε στο στήθος πριν την περίοδο, ενώ οι θηλές σας αποκτούν πιο σκούρα απόχρωση και οι φλέβες στην περιοχή γίνονται πιο έντονες. Για να ανακουφίσετε κάπως την ενόχληση, φορέστε ένα σουτιέν με μεγαλύτερη στήριξη.

  • 2. Εξάντληση

Αν ξαφνικά αισθάνεστε συνεχώς κουρασμένη χωρίς να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος, μπορεί το σώμα σας απλώς να αντιδρά στις αυξημένες ορμόνες της εγκυμοσύνης. Σε πολλές περιπτώσεις, η εξάντληση διαρκεί όλο το πρώτο τρίμηνο και υποχωρεί στο δεύτερο.

  • 3. Ναυτία

Η καθημερινή ναυτία και οι εμετοί (σημειώστε ότι δεν είναι μόνο πρωινά συμπτώματα, αλλά μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους όλη την ημέρα) ενδέχεται να είναι σημάδια εγκυμοσύνης, τα οποία όμως συνήθως υποχωρούν μετά από 12 περίπου εβδομάδες. Το κλειδί για την αντιμετώπισή τους είναι να μην ανήνετε το στομάχι σας ποτέ άδειο. Τροφές όπως τα κράκερ και το ginger ale (τζιτζιμπύρα) ανακουφίζουν το στομάχι.

  • 4. Συχνοουρία

Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, το σώμα παράγει επιπλέον υγρά, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση της ροής από τα νεφρά προς την ουροδόχο κύστη. Αυτό το σύμπτωμα αρχίζει συνήθως να εμφανίζεται γύρω στην έκτη εβδομάδα της κύησης και γίνεται όλο και πιο έντονο όσο προχωρά η εγκυμοσύνη καθώς το έμβρυο ασκεί όλο και μεγαλύτερη πίεση στην κύστη, προκαλώντας πιο συχνά την ανάγκη για ούρηση.

  • 5. Πονοκέφαλοι

Ένα από τα πρώιμα συμπτώματα εγκυμοσύνης είναι και οι πονοκέφαλοι –αποτέλεσμα όλων των αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα και κυρίως στις ορμόνες, οι οποίες προκαλούν αυξημένη κυκλοφορία του αίματος που μπορεί με τη σειρά της να οδηγήσει σε ημικρανίες.

  • 6. Πόνοι στη μέση και την πλάτη

Αν αισθάνεστε ενοχλήσεις στην πλάτη ή τη μέση (με την προϋπόθεση ότι δεν έχετε κάποιο χρόνιο πρόβλημα), αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι σύνδεσμοί σας χαλαρώνουν για να υποδεχτούν τη νέα ζωή που μεγαλώνει μέσα σας. Δυστυχώς, πρόκειται για ένα σύμπτωμα που θα διαρκέσει καθ’ όλη την εγκυμοσύνη, λόγω της αύξησης σωματικού βάρους αλλά και της μετατόπισης του κέντρου βάρους σας.

  • 7. Κράμπες

Μπορεί να είναι συμπτώματα περιόδου, μπορεί όμως και εγκυμοσύνης καθώς η μήτρα τεντώνεται για να υποδεχτεί το μωρό.

  • 8. Επιθυμία ή αποστροφή σε συγκεκριμένες τροφές

Εάν βρίσκεστε στις πρώτες ημέρες της κύησης, υπάρχει ενδεχόμενο να νιώθετε απέχθεια σε συγκεκριμένες τροφές ή ακόμη και σε συγκεκριμένες μυρωδιές. Παράλληλα, μπορεί να αισθάνεστε την ανάγκη να καταναλώσετε τροφές σε μεγάλες ποσότητες που συνήθως δεν βρίσκονταν στο διαιτολόγιό σας. Αν και δεν έχει δοθεί επιστημονική εξήγηση για τα εν λόγω συμπτώματα, μπορεί να αποτελούν παρενέργειες της ραγδαίας αύξησης των ποσοτήτων οιστρογόνων στον οργανισμό.

  • 9. Δυσκοιλιότητα και κοιλιακός μετεωρισμός

Το τζιν σας ξαφνικά δεν κουμπώνει, νιώθετε πρησμένη και έχετε ένα αίσθημα παρόμοιο με αυτό της περιόδου, παρουσιάζετε δυσκοιλιότητα. Οι ορμονικές αλλαγές τις πρώτες κιόλας μέρες μετά τη σύλληψη και η επιπλέον προγεστερόνη που εκκρίνει ο οργανισμός ενδέχεται να είναι οι αιτίες που αναστατώνουν το πεπτικό σας σύστημα.

  • 10. Χαμένη περίοδος

Εάν συνήθως δεν παρουσιάζετε διαταραχές στον έμμηνο κύκλο σας και ξαφνικά παρατηρήσετε σημαντική καθυστέρηση (μία με δύο εβδομάδες) θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά το ενδεχόμενο να είστε έγκυος. Εάν, όμως, ο κύκλος σας δεν είναι σταθερός, τότε, το αίσθημα ναυτίας, η ευαισθησία στο στήθος, οι ξαφνικοί πονοκέφαλοι και η έντονη κούραση μπορεί να είναι σημάδια εγκυμοσύνης πριν καλά- καλά καταλάβετε ότι έχετε χάσει τον κύκλο σας.

Αν υποψιάζεστε ότι είστε έγκυος, καλύτερα να σιγουρευτείτε κάνοντας ένα τεστ εγκυμοσύνης από το φαρμακείο ή ένα τεστ β-χοριακής και, φυσικά, φροντίστε να κλείσετε ένα ραντεβού με το γυναικολόγο σας.

- Advertisement -