Προγεννητικός έλεγχος. 
Ποιες εξετάσεις περιλαμβάνει;

Στη ζωή κάθε γυναίκας η εγκυμοσύνη είναι κάτι το μοναδικό, ακόμη και αν είναι η δεύτερη ή και η τρίτη φορά. Όλες οι μέλλουσες μανούλες πρέπει να υποβάλλονται σε κάποιες εξετάσεις, προκειμένου να βεβαιωθούν ότι οι ίδιες, αλλά και το έμβρυό τους είναι υγιείς. 
Μην σας φοβίζει αυτό, είναι για το δικό σας καλό, αλλά και του μωρού που θα φέρετε στον κόσμο!

Ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνονται;

  • Αρχικά ένας υπέρηχος για να διαπιστωθεί πότε περίπου έγινε η σύλληψη, καθώς και ο αριθμός των εμβρύων.
  • Έπειτα, μια σημαντική εξέταση που πρέπει να γίνεται είναι ο έλεγχος των δοντιών. Πρόκειται για ένα τυπικό καθαρισμό δοντιών και έλεγχο των ούλων, ώστε να μην υπάρχει φόβος ουλίτιδας. Έχει διαπιστωθεί από επιστημονικές έρευνες, ότι πολλές από τις αποβολές ή πρόωρες γεννήσεις, οφείλονται σε κακή στοματική υγιεινή της μητέρας!
  • Σημαντική είναι η εξέταση TSH. Είναι μια απλή εξέταση αίματος που ανακαλύπτει αν ο θυρεοειδής αδένας της γυναίκας λειτουργεί κανονικά. Ο έλεγχος αυτός είναι απαραίτητος, γιατί αν ο αδένας έχει πρόβλημα, μπορεί η έγκυος να οδηγηθεί σε αποβολή ή και σε πρόωρη γέννηση.
  • Βασική επίσης είναι μία γενική εξέταση αίματος, που αναλύει τη γενική κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος της εγκυμονούσας. Μια γενική αίματος δείχνει τα λευκά αιμοσφαίρια, τα ερυθρά, τον αιματοκρίτη και προειδοποιεί για μια πιθανή αναιμία στην εγκυμοσύνη. Αν βέβαια βρεθούν κάποια τέτοια στοιχεία ο γιατρός θα συστήσει συμπληρώματα σιδήρου, ή τροφές πλούσιες σε σίδηρο.
  • Η εξέταση για χοληστερίνη είναι ακόμη μία εξέταση που πρέπει να μπει στη λίστα κάθε εγκυμονούσας γυναίκας ειδικά αν αυτή καπνίζει, δεν ασκείται, δεν τρέφεται σωστά και έχει οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερίνης. Είναι και αυτή μια απλή εξέταση αίματος, που μετράει τα επίπεδα της χοληστερίνης και είναι επίσης ένας δείκτης για την καλή λειτουργία της καρδιάς.
  •  Στη συνέχεια, πρέπει να γίνει μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, η οποία γίνεται με τον απλό και πολύ γνωστό τρόπο κυρίως το πρωί. Επίσης υπάρχει και η πιο εξειδικευμένη μέθοδος με το Holter πίεσης που παρακολουθεί τα επίπεδα της πίεσης για ένα 24ωρο. Είναι και αυτή μια εξέταση που έχει να κάνει με την καλή λειτουργία της καρδιάς.
  • Στη σειρά έρχεται και η εξέταση σακχάρου που μετρά τα επίπεδά του. Συνήθως η εξέταση αυτή γίνεται όταν η εγκυμονούσα είναι νηστική. Είναι μια πολύ σημαντική εξέταση γιατί πολλές φορές οι γυναίκες παρουσιάζουν υψηλό σάκχαρο κατά την εγκυμοσύνη. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί από τις γυναίκες που έχουν οικογενειακό ιστορικό στο διαβήτη. Αντίθετα, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τις γυναίκες που δεν ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου.
  • Τέλος, πρέπει να γίνεται το Τεστ Παπ. Είναι η απλή ενδοκολπική εξέταση βάσει της οποίας ανιχνεύεται η ύπαρξη του ιού που ενοχοποιείται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Η υγεία του τραχήλου είναι πολύ σημαντική για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό.

Τέλος, πρέπει να γίνεται το Τεστ Παπ. Είναι η απλή ενδοκολπική εξέταση βάσει της οποίας ανιχνεύεται η ύπαρξη του ιού που ενοχοποιείται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Η υγεία του τραχήλου είναι πολύ σημαντική για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό.

- Advertisement -