3 αλήθειες για την ενημέρωση από το internet
Αποτελεί πλέον συνήθεια κάθε σύγχρονου Έλληνα, να σερφάρει στο διαδίκτυο για να βρει ακριβώς αυτό που ψάχνει.
- Αλήθεια πρώτη: Δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον γιατρό
Είναι γεγονός, ότι το internet μπορεί να μας δώσει μία πρώτη εικόνα για κάτι που μας απασχολεί. Όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε μία «διάγνωση» του internet, αφού δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ασθενών ίδιες, εννοείται πως δεν έχει ληφθεί υπόψη το ιστορικό μας και σίγουρα δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε τις συμβουλές αντιμετώπισης του προβλήματος που προτείνονται αυθαίρετα από κάποιο «ανώνυμο» site.
- Αλήθεια δεύτερη: Προσοχή στην πηγή!
Όπως συμβαίνει στη δημοσιογραφία, όπου ελέγχεται πρώτα μία πηγή για να βεβαιωθούν ότι η είδηση αληθεύει, το ίδιο ισχύει και στην αναζήτηση οποιασδήποτε πληροφορίας σχετικής με την υγεία μας. Με άλλα λόγια, τα blogs και τα forums που αναφέρουν διάφορα «γιατροσόφια» για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας, δεν πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Αντιθέτως, η επιστημονική ενυπόγραφη αρθρογραφία, μπορεί να μας δώσει πληρέστερη και κατατοπιστική ενημέρωση, ενώ παράλληλα μας δίδεται η δυνατότητα συνήθως να επικοινωνήσουμε με τον Ιατρό που υπογράφει τα άρθρα για περαιτέρω πληροφορίες.
- Αλήθεια τρίτη: Η υπερβολή
Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, λέμε ναι στην ενημέρωση από το διαδίκτυο για θέματα υγείας, αρκεί να εμπιστευόμαστε έγκυρα sites και άρθρα που φέρουν την υπογραφή του ιατρού.