5 ερωτήσεις για την ενδομητρίωση

Ένα από τα σημαντικά γυναικολογικά προβλήματα, για το οποίο όμως οι γυναίκες έχουν ελάχιστη ενημέρωση… Ας δούμε μερικές από τις πιο σημαντικές απαντήσεις, σχετικά με την ενδομητρίωση.

 • Τι είναι ενδομητρίωση;
  Πρόκειται για ένα γυναικολογικό πρόβλημα, που απασχολεί το 10-20% των γυναικών, που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία. Η ενδομητρίωση πιθανότατα δημιουργείται όταν ο ιστός που επενδύει το εσωτερικό της μήτρας, δηλαδή το ενδομήτριο, αναπτύσσεται εκτός μήτρας. Έτσι, κάποια κύτταρα, μαζί με αίμα θα μπορούσαμε να πούμε σχηματικά ότι «φεύγουν» και κολλάνε έξω από τη μήτρα, στις σάλπιγγες, στις ωοθήκες και εξελίσσονται σε εστίες ενδομητρίωσης, όπου και δημιουργούν φλεγμονές και πόνο.
 • Πώς δημιουργείται;
  Υπάρχουν πολλές επιστημονικές γνώμες για το πώς δημιουργείται αυτό το πρόβλημα και σε ποιες γυναίκες. Δυστυχώς όμως, δεν υπάρχει απόλυτη επιστημονική εξήγηση ακόμα, παρόλο που οι ειδικοί καταλήγουν ότι συνήθως η ενδομητρίωση ευνοείται όταν υπάρχει πρόβλημα στην ανοσία του οργανισμού γενικότερα. Επίσης, υπάρχει σαφέστατη σύνδεση της ενδομητρίωσης με την κληρονομικότητα.
 • Τι συμπτώματα έχει;
  Δυστυχώς πολλές φορές τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης περνούν απαρατήρητα, καθώς πολλές γυναίκες δεν τους δίνουν σημασία. Ανάμεσα στα πιο γνωστά βρίσκονται:
  •    Έντονοι πόνοι κατά τη διάρκεια της περιόδου
  •    Αυξημένη αιμορραγία κατά τη διάρκεια της περιόδου
  •    Πόνοι κατά την ωορρηξία ή και πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή (ειδικά η δεύτερη περίπτωση βέβαια, μπορεί να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες)
 • Επηρεάζει τη γονιμότητα;
  Ενώ βέβαια το πρόβλημα δεν είναι σοβαρό για την υγεία της γυναίκας, παρόλα αυτά η ενδομητρίωση ενοχοποιείται για υπογονιμότητα. Οι γυναίκες με ενδομητρίωση καλούνται να αντιμετωπίσουν συνήθως ανωμαλία στον κύκλο της ωορρηξίας, αποφεύγουν τη συχνή σεξουαλική επαφή με τον σύντροφο λόγω πόνου, ενώ αρκετές φορές μπορεί να προκληθεί δυσλειτουργία στις σάλπιγγες και τις ωοθήκες. Δυστυχώς λοιπόν οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, καλούνται να αντιμετωπίσουν και το ενδεχόμενο της ενδομητρίωσης, που ενδεχομένως να ευθύνεται για τα προβλήματα γονιμότητας.
 • Πώς αντιμετωπίζεται;
  Η αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης είναι απολύτως εξατομικευμένη, κι αυτό γιατί εξαρτάται από τα συμπτώματα, την ηλικία και την ανάγκη για τεκνοποίηση μια και είπαμε ότι επηρεάζει τη γονιμότητα. Αν γίνει όμως κάποια θεραπεία ή υποχωρήσουν τα συμπτώματα η γονιμότητα επανέρχεται και μπορεί να πραγματοποιηθεί μια εγκυμοσύνη.
  Η θεραπεία λοιπόν μπορεί να είναι φαρμακευτική, αλλά και σε σπάνιες περιπτώσεις χειρουργική. Οι γιατροί συνήθως προτείνουν αναλγητικά η αντιφλεγμονώδη για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Φαίνεται όμως ότι δεν υπάρχει οριστική θεραπεία παρά μόνον συντηρητικοί τρόποι αντιμετώπισης των πόνων και των συμπτωμάτων της ενδομητρίωσης.

- Advertisement -