3 γυναικολογικά προβλήματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Κηλίδες αίματος, κνησμός, κράμπες… Συνήθως, οι ενοχλήσεις στην ευαίσθητη περιοχή μας κάνουν να θέλουμε να βάλουμε τις πιτζάμες μας και να κουλουριαστούμε στο κρεβάτι. Και καλά όταν πρόκειται για πόνους περιόδου. Τι γίνεται, όμως, αν τα συμπτώματα επιμένουν;

Αποκρυπτογραφούμε τρία γυναικολογικά προβλήματα που δεν είναι αυτό που φαίνονται εκ πρώτης όψεως.
  • Τα συμπτώματα: Έντονη έμμηνος ρύση και/ή επώδυνες κράμπες που διαρκούν για τουλάχιστον επτά ημέρες, κοιλιακό άλγος ή φούσκωμα.

Πιθανό πρόβλημα: Ινομυώματα μήτρας

Πρόκειται για μη καρκινικές αυξήσεις που βρίσκονται συνήθως στα τοιχώματα της μήτρας. Μολονότι πολλοί πιστεύουν ότι τα ινομυώματα μήτρας επηρεάζουν τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, η αλήθεια είναι ότι κάνουν την εμφάνισή τους πιο συχνά στη δεκαετία μεταξύ 30 και 40 ετών. Η πλειοψηφία των συγκεκριμένων ινομυωμάτων έχει διάμετρο περίπου 4 εκατοστά (όμοια με μπαλάκι του γκολφ), αλλά κάποια μπορεί να φτάσουν και στο μέγεθος ενός γκρέιπφρουτ.
Περίπου 75% των γυναικών με ινομυώματα μήτρας δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα και, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν χρειάζονται θεραπεία. Αλλά όταν τα συμπτώματα εμφανίζονται ενδέχεται να είναι πολύ δυσάρεστα και να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής. Η έντονη έμμηνος ρύση μπορεί σε σοβαρές περιπτώσεις να οδηγήσει ακόμη και σε αναιμία, ενώ τα ινομυώματα που μπλοκάρουν τις σάλπιγγες ή τη μήτρα, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα στειρότητα, αποβολές και πρόωρο τοκετό.
  • Τα συμπτώματα: Συχνή ανάγκη για ούρηση, πυελικό άλγος.

Πιθανό πρόβλημα: Διάμεση κυστίτιδα (επώδυνη κύστη)

Έχετε ξεκάθαρα σημάδια ουρολοίμωξης, αλλά τα αντιβιωτικά δεν φαίνεται να σας βοηθούν; Μπορεί να πάσχετε από διάμεση κυστίτιδα (ονομάζεται επίσης και σύνδρομο επώδυνης κύστης), κατάσταση που μπορεί να προκληθεί από μια μικρή τρύπα στην προστατευτική επένδυση της ουροδόχου κύστης και που επιτρέπει σε τοξικές ουσίες από τα ούρα να διαρρεύσουν και να ερεθίσουν το εξωτερικό της.
Δυστυχώς, δεν υπάρχει απλή θεραπεία και οι ασθενείς με διάμεση κυστίτιδα χρειάζονται συνδυαστική αγωγή που θα προτείνει ο θεράπων ιατρός.
  • Τα συμπτώματα: Κολπική φαγούρα, γαλακτώδεις εκκρίσεις, οσμή ψαριού.
Πιθανό πρόβλημα: Βακτηριακή κολπίτιδα
Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι μια πολυμικροβιακή λοίμωξη που χαρακτηρίζεται από την απουσία γαλακτοβακίλλων που παράγουν υπεροξείδιο του υδρογόνου και την υπερανάπτυξη αναερόβιων μικροβίων στον κόλπο. Η συγκεκριμένη λοίμωξη τείνει να εξασθενεί το φυσικό προστατευτικό φράγμα του κόλπου, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να μολυνθεί η ασθενής από σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, όπως ο ιός HIV, τα χλαμύδια και η γονόρροια.

Αν, λοιπόν, διαπιστώσετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, μην τα αγνοήσετε. Απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας. Αυτός είναι ο πλέον αρμόδιος να σας ενημερώσει για τη σημασία τους και, όπου χρειάζεται, να σας κατευθύνει στην κατάλληλη θεραπεία.

 

- Advertisement -