3 αλήθειες για την ωορρηξία

Αλήθεια, υπάρχουν σημάδια, με τα οποία μπορούμε να καταλάβουμε ότι έχουμε ωορρηξία;

Είναι γεγονός, ότι η ωορρηξία δεν είναι πάντα η ίδια για όλες τις γυναίκες. Μάλιστα, αρκετές γυναίκες δεν γνωρίζουν πότε έχουν ωορρηξία, με αποτέλεσμα να έχουν ελεύθερη επαφή σε ημέρες που θεωρούν ότι δεν «κινδυνεύουν». Αλήθεια, υπάρχουν σημάδια, με τα οποία μπορούμε να καταλάβουμε ότι έχουμε ωορρηξία;

  • Ακούστε το σώμα σας

Κάθε γυναίκα διαφέρει και μάλιστα κάθε κύκλος της ίδιας γυναίκας είναι διαφορετικός. Αυτό σημαίνει, ότι αντίστοιχα και τα συμπτώματα διαφέρουν. Συνήθως, η ωορρηξία δεν δίνει έντονα σημάδια για την έλευσή της, αλλά αν «ακούσετε» προσεκτικά το σώμα σας ίσως τα αντιληφθείτε. Για παράδειγμα, συνήθως αλλάζει η θερμοκρασία και τα κολπικά υγρά της γυναίκας. Ενδεχομένως να παρατηρήσετε μία έντονη σεξουαλική επιθυμία εκείνες τις ημέρες ή να νιώθετε έναν πόνο χαμηλά στο ύψος των ωοθηκών. Εάν κάτι από τα παραπάνω ισχύει, τότε έχετε ωορρηξία.

  • Μπορώ να χρησιμοποιώ το τεστ ωορρηξίας για να βλέπω ποιες είναι οι γόνιμες ημέρες;

Ναι! Και μάλιστα με μεγάλη ακρίβεια. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το τεστ ωορρηξίας ως μέθοδο αντισύλληψης! Σαφώς, οι γόνιμες ημέρες είναι οι πιο επικίνδυνες, αλλά δεν παύουν να υπάρχουν έστω και μικρές πιθανότητες να μείνετε έγκυος σε οποιαδήποτε ημέρα μέσα στον κύκλο σας.

  • Όταν έχω σταθερό κύκλο 28 ημερών, τότε σίγουρα η ωορρηξία  μου είναι την 14η ημέρα.

Πρόκειται για μύθο. Καταρχάς ακόμα και οι γυναίκες που σε γενικές γραμμές έχουν σταθερό κύκλο, μπορεί να εμφανίσουν κάποια στιγμή καθυστέρηση που να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως πχ. άγχος, ορμόνες, λόγοι υγείας κτλ. Κατά δεύτερον, ο γενικός αυτός κανόνας δεν ισχύει για όλες τις γυναίκες. Υπάρχουν με άλλα λόγια περιπτώσεις, που ενώ έχουν σταθερό κύκλο 28 ημερών, η ωορρηξία είναι την 11η ημέρα. Άρα, σε κάθε περίπτωση, εάν αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η αντισύλληψη, θα πρέπει σε κάθε επαφή να υπάρχουν τα απαραίτητα μέσα προφύλαξης.

- Advertisement -