Ξεχάσατε τα αντισυλληπτικά;

Μετρήσεις δείχνουν, ότι οι γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία, μπορεί να ξεχάσουν να πάρουν ένα χάπι έως και μία φορά το 6μηνο.

Μετρήσεις δείχνουν, ότι οι γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία, μπορεί να ξεχάσουν να πάρουν ένα χάπι έως και μία φορά το 6μηνο. Τι κίνδυνοι υπάρχουν αν το ξεχάσετε; Πόσο άμεσα πρέπει να δράσετε; Ο γυναικολόγος δρ. Νίκος Ναούμ απαντά στα ερωτήματά σας…
  • Εάν έχουν μεσολαβήσει λιγότερες από 12 ώρες από την ώρα που θα έπρεπε να έχετε πάρει το χάπι, τότε μπορείτε να το πάρετε κανονικά και να συνεχίσετε την προγραμματισμένη λήψη του χαπιού καθημερινά.
  • Εάν έχουν μεσολαβήσει 24 ώρες, τότε θα πρέπει να συνεχίσετε με τα υπόλοιπα χάπια, ακριβώς την ώρα που τα παίρνατε. Στην περίπτωση αυτή η αντισυλληπτική προστασία είναι μειωμένη και οποιαδήποτε επαφή, θα πρέπει να γίνεται με τη χρήση προφυλακτικού, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μίας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.
  • Εάν είστε άρρωστη και έχετε διάρροια ή εμετούς, τότε θα πρέπει να ξέρετε ότι για να απορροφηθεί πλήρως ένα χάπι, απαιτούνται τουλάχιστον 4 ώρες. Εάν λοιπόν κάνατε εμετό πριν τις 4 ώρες, τότε καλό θα ήταν να πάρετε πάλι ένα χάπι, από μία εφεδρική συσκευασία όμως, που θα πρέπει να έχετε πάντα εύκαιρη. Εάν κάνετε εμετό μετά από 4 ώρες, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς το χάπι θα έχει απορροφηθεί.
  • Εάν νομίζετε ότι υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο εγκυμοσύνης, τότε θα πρέπει να μιλήσετε με τον γυναικολόγο σας, για να σας συμβουλεύσει για το εάν χρειάζεστε το χάπι της επόμενης ημέρας.

Σε κάθε περίπτωση, εάν για κάποιο λόγο δεν πήρατε το χάπι ή δεν πρόλαβε να απορροφηθεί, θα πρέπει να δράσετε όσο το δυνατόν πιο άμεσα, καθώς κάθε ώρα που περνάει είναι επιβαρυντική. Προσπαθήστε να μπείτε ξανά όσο πιο γρήγορα στο καθημερινό σας πρόγραμμα.

- Advertisement -