Φάκελος δεύτερη εγκυμοσύνη

Η δεύτερη φορά δεν είναι σαν την πρώτη...

Αν και έχετε ήδη πάρει το βάπτισμα του πυρός, η δεύτερη φορά δεν είναι σαν την πρώτη. Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για να προνοήσετε και να νιώσετε ασφάλεια στη δεύτερη εγκυμοσύνη σας.

Αν η πρώτη σας εγκυμοσύνη και τοκετός ήταν εύκολα, μπορεί να νιώθετε πιο σίγουρη και χαλαρή με την δεύτερη φορά. Αν τα πράγματα δεν κύλησαν όπως ακριβώς ελπίζατε, ίσως να νιώθετε περισσότερο άγχος.

Ας ξεκινήσουμε από τα καλύτερα νέα! Το πιθανότερο είναι ότι ο τοκετός θα κρατήσει πολύ λιγότερες ώρες σε σχέση με την πρώτη γέννα.

Στην αρχή της εγκυμοσύνης σας θα αισθανθείτε το μωρό σας να κινείται πιο γρήγορα σε σχέση με την πρώτη σας φορά. Βέβαια το έχετε ξανανιώσει, όμως αυτές οι πρώτες κινήσεις θα σας φανούν εξίσου μαγευτικές.

Στην δεύτερη εγκυμοσύνη σας ίσως διαπιστώσετε ότι οι πυελικές σας αρθρώσεις πονούν περισσότερο από ότι την πρώτη φορά που ήσαστε έγκυος. Η εγκυμοσύνη πιέζει ιδιαίτερα τις αρθρώσεις, ειδικά αν έχετε ήδη ένα παιδί. Φυσικά υπάρχουν λύσεις που θα σας ανακουφίσουν.  Λυγίζοντας τα γόνατά σας όταν σηκώνεστε θα σας βοηθήσει να αποφορτίσετε την πλάτη και τη λεκάνη σας. Μπορείτε να το βρείτε χρήσιμο να υποστηρίξετε την πλάτη σας με ένα μαξιλάρι, ενώ κάθεστε.

Εάν έχετε βιώσει ήπια ναυτία ή έχετε εμετούς στην πρώτη εγκυμοσύνη σας, μπορείτε να είστε αρκετά τυχερή και να γλιτώσετε αυτή τη φορά. Συνήθως οι γυναίκες που έχουν ήδη μείνει έγκυες μία φορά είναι λιγότερο πιθανό να έχουν τάση για εμετό και ζαλάδες σε σχέση με αυτές που θα γίνουν μαμάδες για πρώτη φορά. Ωστόσο αν υποφέρατε από υπερέμεση της κύησης (σύνδρομο που προκαλεί αρκετούς εμετούς), έχετε περίπου 15% πιθανότητες να το περάσετε ξανά.

Προβλήματα που μπορεί να είχατε κατά την πρώτη σας εγκυμοσύνη, όπως η φλεβίτιδα, οι αιμορροΐδες ή η ελαφρά ακράτεια μπορεί να επανεμφανιστούν. Αλλά τουλάχιστον θα είστε πιο έτοιμες να τα διαχειριστείτε αυτή τη φορά.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξετε αν έχετε υποφέρει από ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως ο διαβήτης της κύησης, η μαιευτική χολόσταση ή η προ-εκλαμψία, καθώς είναι πιθανό να σας ξανασυμβούν. Ο γιατρός σας βέβαια είναι πάντα ο καλύτερος σύμμαχος! Εάν είστε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη επιπλοκών θα πρέπει να κανονίζετε περισσότερες επισκέψεις στον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι τόσο εσείς όσο και το μωρό σας είστε υγιείς.

Εάν είχατε προβλήματα κατά τη διάρκεια της πρώτης εγκυμοσύνης σας ή του τοκετού είναι φυσικό να ανησυχείτε. Για όλη την υποστήριξη που χρειάζεστε, εμπιστευθείτε τον γιατρό σας! Όντας ειλικρινής μαζί του σχετικά με το πώς αισθάνεστε, θα λάβει μέτρα για τη μείωση του κινδύνου κάθε προβλήματος και θα φροντίσει για την ανακούφισή σας.

 

- Advertisement -