Τρέξιμο στην εγκυμοσύνη
Από την πρώτη στιγμή που θα μάθουμε ότι περιμένουμε ένα μωράκι, οι αποφάσεις που παίρνουμε για τις διάφορες ενέργειές μας δεν αφορούν μόνον εμάς και ανά πάσα στιγμή αμφισβητούνται, από τον ίδιο μας τον εαυτό. Οι φόβοι όμως, για οποιαδήποτε απόφασή μας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πολλές φορές είναι υπερβολικοί.
Κάποτε, μία έγκυος θεωρούνταν έως και «άρρωστη» με αποτέλεσμα να της απαγορεύουν σχεδόν οποιαδήποτε δραστηριότητα. Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει…
Το τρέξιμο για τη μαμά…
Το τζόκινγκ ή τρέξιμο, αποτελεί μία ισχυρή αγχολυτική δόση για τη μαμά. Πολλές γυναίκες που έτρεχαν πριν την εγκυμοσύνη, θεωρούν αδύνατο να σταματήσουν αυτή την αγαπημένη τους συνήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται να τη διακόψουν!
Οι ειδικοί λένε ότι όσες μαμάδες έτρεχαν και πριν, μπορούν να συνεχίσουν κανονικά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Αν όμως δεν είχαν καμία σχέση με αυτού του είδους την άθληση, θα πρέπει να ξεκινήσουν πολύ προσεκτικά, με περπάτημα στην αρχή, πιο έντονο στη συνέχεια και αφού βελτιωθεί η φυσική τους κατάσταση να συνεχίσουν με τζόκινγκ, πάντα με τη συγκατάθεση του γιατρού που τις παρακολουθεί.
Το τρέξιμο για το έμβρυο…
Το τρέξιμο είναι καλό για τη μέλλουσα μητέρα, για το έμβρυο όμως; Οι παλμοί της καρδιάς της γυναίκας αυξάνονται κατά το τρέξιμο, το ίδιο και οι παλμοί του εμβρύου, αυτό βέβαια κάνει καλό και στο έμβρυο που έτσι γεννιέται με καλό καρδιοαναπνευστικό σύστημα, γιατί η άσκηση της μητέρας επηρεάζει τον τρόπο που αναπτύσσεται το νευρικό σύστημα και η καρδιά του εμβρύου.
Παρόλα αυτά, δεν σημαίνει ότι το ταρακούνημα δεν επηρεάζει το μωρό. Οπότε καλό είναι να αποφύγετε τις ανώμαλες διαδρομές και το πολύωρο τρέξιμο και να επικεντρωθείτε σε μία πιο ήπια μορφή τζόκινγκ που θα κρατά λίγη ώρα κάθε μέρα.
Τα οφέλη
Τα οφέλη της μέλλουσας μαμάς από το τρέξιμο είναι αρκετά. Αρχικά αποφεύγεται η αύξηση του βάρους της, καθώς η άσκηση βοηθά στην καύση περιττών θερμίδων. Δεν υποφέρει από κράμπες και πόνους στη μέση. Ψυχολογικά είναι σε καλή κατάσταση και ο τοκετός γίνεται ευκολότερος.
Δείτε εδώ “Τα Ναι και τα Όχι της εγκυμοσύνης”
Ωστόσο ας δούμε και μερικές συμβουλές…
-
- Η διάρκεια του τρεξίματος δεν μπορεί να ξεπερνά τη μισή ώρα την ημέρα και πρέπει να γίνεται ιδανικά σε κλειστό χώρο με σωστή θερμοκρασία.
- Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να παραλείπετε το νερό ή την επαρκή ενυδάτωση με χυμούς.
- Το καλοκαίρι τους ζεστούς μήνες πρέπει να τρέχετε μόνο το πρωί ή σε κλιματιζόμενους χώρους, καθώς η υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν λιποθυμικά επεισόδια.
Εκείνο όμως που έχει αποδειχθεί από τις διάφορες μελέτες που έχουν γίνει, είναι ότι η υγιής έγκυος δεν διατρέχει κίνδυνο από το τρέξιμο, με την προϋπόθεση βέβαια ότι ακολουθούνται κάποιοι κανόνες και ότι ο γιατρός της, που γνωρίζει το ιστορικό της έχει δώσει τη συγκατάθεσή του.