Τι “σχέση” έχεις με τον γυναικολόγο σου;

Το γνωστό ρητό «η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία» έχει ίσως την πιο ουσιαστική εφαρμογή του στη σχέση που έχεις με τον γυναικολόγο σου.

Το γνωστό ρητό «η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία» έχει ίσως την πιο ουσιαστική εφαρμογή του στη σχέση που έχεις με τον γυναικολόγο σου. Δες λοιπόν σε ποιο «μοντέλο» γυναικών ανήκεις και δράσε ανάλογα…

  • Στενή σχέση
Δεν παραλείπεις ποτέ το ετήσιο τεστ Παπανικολάου, αλλά και την ετήσια μαστογραφία σου μετά τα 30 έτη. Αναφέρεις οποιοδήποτε σύμπτωμα στον γυναικολόγο σου και ακολουθείς πιστά τις συμβουλές του, είτε πρόκειται για τη λήψη αντισυλληπτικών είτε για κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Το πόρισμα: Οι γυναίκες που ανήκουν σε αυτό το μοντέλο, έχουν συντριπτικά μεγαλύτερες πιθανότητες να προλάβουν οποιοδήποτε σοβαρό πρόβλημα, όπως ο καρκίνος των ωοθηκών ή των μαστών, στη γέννησή τους, με αποτέλεσμα να μπορούν να το αντιμετωπίσουν με μεγάλη επιτυχία.

  • Φιλική σχέση
Συζητάτε άνετα οποιαδήποτε απορία σε απασχολεί. Δεν αφήνεις κανένα ερώτημα αναπάντητο. Ρωτάς ακόμα και τις πιο «δύσκολες» ερωτήσεις και δεν έχεις πρόβλημα να μιλήσεις ακόμα και για απορίες σχετικά με τη σεξουαλική σου ζωή.
Το πόρισμα: Βάσει ερευνών, οι γυναίκες που αισθάνονται άνετα να συζητήσουν με τον γυναικολόγο τους, είναι κατά 60% πιο ενημερωμένες για τα ΣΜΝ, κατά 53% για τον τρόπο προφύλαξης και κατά 70% για την αντισύλληψη.
  • Απομακρυσμένη σχέση
Τον επισκέπτεστε όποτε θυμάστε. Ακόμα και αν έχετε κάποιο σύμπτωμα όπως ερυθρότητα στη γεννητική περιοχή ή αλλαγή στα κολπικά υγρά, δεν τον ενημερώνετε γιατί πιστεύετε ότι… θα περάσει μόνο του! Για ετήσιο Τεστ Παπανικολάου ούτε λόγος…
Το πόρισμα: Μελέτες αποδεικνύουν, ότι οι γυναίκες που έχουν αυτή τη σχέση με τον γυναικολόγο τους, έχουν αυξημένες πιθανότητες να μην εντοπίσουν κάποιο πρόβλημα στη γέννησή του, άρα και να μην το αντιμετωπίσουν άμεσα. Επίσης, έχουν αυξημένα ποσοστά ύπαρξης προβλήματος γονιμότητας, μιας και οι χρόνιες παθήσεις που δεν αντιμετωπίζονται, όπως κολπίτιδες ή μυκητιάσεις, μπορεί να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα.

- Advertisement -