Οι σύμμαχοι της εγκύου

H διατροφή είναι πολύ σημαντική καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής μας, πόσο μάλλον κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης....

H διατροφή είναι πολύ σημαντική καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, πόσο μάλλον κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο βιταμίνες παίζουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη διατροφή της εγκύου, ώστε να νιώθει εκείνη καλά και το έμβρυο ακόμα καλύτερα.

  • ΣΙΔΗΡΟΣ

Ο Σίδηρος έχει την ιδιότητα να μεταφέρει οξυγόνο στο αίμα και είναι απαραίτητος ειδικά για την εγκυμονούσα γυναίκα, αφού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνεται ο όγκος του αίματος και μαζί του και οι ανάγκες του οργανισμού για Σίδηρο. Το πόσο σημαντικός είναι, το καταλαβαίνουμε από το έντονο αίσθημα κόπωσης που δημιουργεί η έλλειψή του στον οργανισμό, που στις έγκυες συνήθως συμβαίνει στον 6ο, 7ο και 8ο μήνα.
Σίδηρος υπάρχει σε αφθονία στο κόκκινο κρέας, το χοιρινό, τα πουλερικά, τα δημητριακά και στα όσπρια.

  • ΑΣΒΕΣΤΙΟ

Το Ασβέστιο είναι απαραίτητο για να σχηματιστεί ο σκελετός τους εμβρύου. Αν λοιπόν δεν λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες Ασβεστίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τότε το έμβρυο θα το αντλήσει από τα οστά σας, γεγονός που οδηγεί σε οστεοπόρωση.
Ασβέστιο υπάρχει στα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί, γιαούρτι), τα οποία όμως πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

  • ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΥ

Βάσει ερευνών, το φολικό οξύ μπορεί να αποτελέσει την πιο σημαντική πρόληψη εμφάνισης οποιασδήποτε ανωμαλίας στο έμβρυο, κατά 70%. Επίσης, βοηθά στη σύνθεση του αίματος και στην ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης του εμβρύου.
Υπάρχει στα ωμά πράσινα λαχανικά, αλλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καλό είναι να πάρετε και συμπλήρωμα.

  • ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

Βοηθά στη διατήρησης της καλής υγείας των δοντιών, του δέρματος και των οστών. Διευκολύνει την απορρόφηση του Σιδήρου από τον οργανισμό, ενώ βοηθά και στην επούλωση των τραυμάτων. Επίσης, ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας, μιας και πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική απέναντι στις ασθένειες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Υπάρχει στα εσπεριδοειδή, στο σπανάκι, στις πατάτες και τις ντομάτες.

Το φολικό οξύ είναι ενδεχομένως το μόνο συμπλήρωμα που μπορεί να χρειαστείτε, αφού όλες τις υπόλοιπες βιταμίνες μπορείτε να τις πάρετε μέσα από μία ισορροπημένη διατροφή.

Προσοχή όμως, γιατί η αυξημένη πρόσληψη των βιταμινών μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα σε εσάς και το έμβρυο. Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας και ακολουθήστε το πλάνο που θα σας προτείνει.

- Advertisement -