Στοματικό σεξ

Σίγουρα αποτελεί ένα από τα θέματα ταμπού, που ακόμα και οι ειδικοί σπάνια αναφέρονται σε αυτό.

Σίγουρα αποτελεί ένα από τα θέματα ταμπού, που ακόμα και οι ειδικοί σπάνια αναφέρονται σε αυτό. Ο λόγος για το στοματικό σεξ, που έχει δημιουργήσει ένα μύθο γύρω από το όνομά του. Τι ισχύει τελικά;

  • Το στοματικό σεξ συνδέεται με τον καρκίνο του λάρυγγα

Δεν είναι το στοματικό σεξ που προκαλεί καρκίνο του φάρυγγα, αλλά κάποια ενοχοποιημένα στελέχη του ιού HPV μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες που αποδεικνύουν την υπαιτιότητα του στοματικού σεξ για τον καρκίνο του φάρυγγα, πρόσφατη μελέτη όμως αποδεικνύει ότι παίζει ρόλο ο αριθμός των συντρόφων. Με άλλα λόγια, είναι λογικό, ότι η συχνή εναλλαγή συντρόφων πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο έκθεσης στον ιό HPV, ακόμα και με στοματικό σεξ.

  • Το στοματικό σεξ είναι πιο ακίνδυνο από το κολπικό

Το στόμα καλύπτεται από βλεννογόνο, με αποτέλεσμα να ασκεί μία αντισηπτική δράση. Δεν παύουν όμως να υπάρχουν μικρές αμυχές ή μικροτραυματισμοί στο στόμα, τα οποία μπορεί να αποτελέσουν τη δίοδο για να εισχωρήσουν διάφοροι ιοί όπως HIV ή HPV. Επίσης, με το στοματικό σεξ μπορεί να μεταδοθεί η βλεννόρροια, η ηπατίτιδα και άλλα  ΣΜΝ, αν και τα ποσοστά μετάδοσης είναι σαφώς μικρότερα από το κολπικό ή το πρωκτικό σεξ.

  • Δεν γίνεται στοματικό σεξ με προφυλακτικό

Γίνεται! Σαφώς δεν είναι ότι καλύτερο, γι΄αυτό και αρκετά ζευγάρια δεν το προτιμούν. Όμως, σε κάθε περίπτωση, εφόσον δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προφυλακτικό, οφείλετε να ελέγχεστε τακτικά για ΣΜΝ (κάθε 6 μήνες περίπου), ώστε να είστε σίγουροι πάνω από όλα για την υγεία σας.

- Advertisement -