Προεμμηνορυσιακό Σύνδρομο

Μήπως τα νεύρα σου χτυπάνε… κόκκινο; Μήπως αισθάνεσαι «φουσκωμένη», παθαίνεις κράμπες και θέλεις να φας ακατάπαυστα; Τι και αν οι «δύσκολες ημέρες» αργούν να έρθουν; Το λεγόμενο προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, μπορεί να σου χτυπήσει την πόρτα έως και 2 εβδομάδες πριν την περίοδό σου…

Προεμμηνορυσιακό σύνδρομο ονομάζουμε τα έντονα συμπτώματα περιόδου που εμφανίζονται λίγο πριν την περίοδο. Αυτά τα συμπτώματα είναι είτε σωματικά, είτε ψυχικά, είτε και τα δύο…

  • Τα συμπτώματα
    Τα πιο συνηθισμένα σωματικά συμπτώματα είναι ο πόνος στο στήθος, η πρόσληψη βάρους ή η αίσθηση ότι έχουμε πάρει βάρος, χωρίς να ισχύει, η εμφάνιση ακμής στο δέρμα, η υπογλυκαιμία, η διάρροια ή η δυσκοιλιότητα. Τα ψυχικά συμπτώματα είναι κυρίως η κατάθλιψη, αϋπνία, η κόπωση, η νευρικότητα και οι απότομες διακυμάνσεις της διάθεσής μας.
  • Υπάρχει θεραπεία;
    Αρχικά για να μπορούμε να μιλήσουμε για θεραπεία πρέπει να έχει προηγηθεί διάγνωση. Είναι σημαντικό να καταγραφούν χρονικά -σε σχέση με τον κύκλο- τα συμπτώματα και με τη γνώμη ενός γιατρού να μιλάμε με βεβαιότητα για προεμμηνορυσιακό σύνδρομο και όχι για κάποια άλλη πάθηση.
    Η πρώτη σύσταση θεραπείας που δίνεται αφορά τη διατροφή μας. Υπάρχουν ορισμένες τροφές που βοηθούν ιδιαίτερα κατά την περίοδο, αλλά και πριν από αυτήν και έχει αποδειχτεί ότι ελαχιστοποιούν τους πόνους. Το κόκκινο κρέας, τα καλά λιπαρά και τα ροφήματα ενδείκνυνται, σε αντίθεση με το αλάτι, τα αναψυκτικά και την καφεΐνη. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μπορεί να μιλήσουμε και για φαρμακευτική αγωγή, πέρα από τα κλασικά αναλγητικά χάπια που θα μας ανακουφίσουν για λίγες ώρες. Τέλος πολλές φορές προτείνεται και η χορήγηση αντισυλληπτικών χαπιών, καθώς τα συγκεκριμένα χάπια, πέραν της αντισύλληψης, αποτελούν ουσιαστικά και μια ορμονοθεραπεία που μπορεί να σταθεροποιήσει τον κύκλο και να εξομαλύνει τις πολύ επώδυνες ημέρες, εφόσον αυτές υπάρχουν.

- Advertisement -