Έγκυος-Τσιγάρο-Παιδί

Είναι αυτονόητο ότι κάθε υπεύθυνη γυναίκα πρέπει να ξέρει όταν ξεκινήσει να φέρει στον κόσμο ένα παιδί, τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό από τις δικές τις κακές συνήθειες, όπως είναι το τσιγάρο. Ναι μεν όμως ξέρουμε τη γενική απαγόρευση του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά ίσως δεν ξέρουμε τι πραγματικά προκαλεί το κάπνισμα στο έμβρυο…

  • Ο εθισμός
    Όντως το κάπνισμα προκαλεί εθισμό. Η εγκυμοσύνη όμως, είναι μία καλή αφορμή να ξεπεράσει η μητέρα τον εθισμό της, αφού εάν συνεχίσει αυτή τη βλαβερή συνήθεια βάζει σε κίνδυνο τόσο το παιδί της, όσο και τον εαυτό της.
  • Τι μπορεί να συμβεί στο έμβρυοΌταν η μητέρα είναι καπνίστρια υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για μια πρόωρη γέννα ή και να γεννηθεί ένα μικρόσωμο παιδί. Η κακή ανάπτυξη του εμβρύου φαίνεται στους πρώτους μήνες και όσο περισσότερα τσιγάρα καπνίζει μία έγκυος, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος να γεννηθεί το παιδί με μειωμένο βάρος, αλλά και να παρουσιάσει προβλήματα στο νευρικό σύστημα. Τα παιδιά επίσης των καπνιστριών κινδυνεύουν αργότερα από αναπνευστικά προβλήματα, ενώ και η ίδια έχει αυξημένες πιθανότητες να αντιμετωπίσει μία εξωμήτριο κύηση ή ακόμα και αποβολή.
  • Όσο κι αν ακούγεται φρικτό λοιπόν, αυτή η στιγμιαία ευχαρίστηση της μητέρας που λέγεται κάπνισμα, μπορεί να σημαίνει ακόμα και τον αιφνίδιο θάνατο του νεογνού. Τα ποσοστά δυστυχώς δείχνουν αρκετά σοβαρό αριθμό τέτοιων περιστατικών. Ακόμα και όταν πλέον γεννηθεί το παιδί, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ακόμα και το κάπνισμα στο διπλανό δωμάτιο μειώνει το οξυγόνο που αναπνέει το παιδί, με ότι συνεπάγεται αυτό.
Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη μετέπειτα υγεία του παιδιού. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι κάποιοι άνθρωποι που παρουσίασαν παχυσαρκία ή διαβήτη ήταν εκείνοι που η μητέρα τους κάπνιζε κατά τη διάρκεια της κύησης, γιατί η νικοτίνη είναι ένα ισχυρό δηλητήριο.
Και κάτι άλλο επίσης σημαντικό, η νικοτίνη βλάπτει τον κύκλο της γυναίκας, με αποτέλεσμα αν αργότερα χρειασθεί να κάνει τεχνητή γονιμοποίηση τα πράγματα να δυσκολεύουν αρκετά… Είναι ατέλειωτος ο αριθμός των κακών επιπτώσεων από το τσιγάρο.
Δεν νομίζετε λοιπόν ότι είναι αρκετά όλα αυτά για να κόψετε σήμερα το τσιγάρο; Όσα κι αν κάνετε για το παιδί σας αύριο, δεν θα είναι τίποτα μπροστά σε αυτό το δώρο που μπορείτε να του κάνετε σήμερα!

- Advertisement -