Οι μύθοι για το τοξόπλασμα

Αμέτρητα άρθρα έχουν γραφτεί για το τοξόπλασμα και για το κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει μία εγκυμοσύνη. Τελικά τι ισχύει;

Αμέτρητα άρθρα έχουν γραφτεί για το τοξόπλασμα και για το κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει μία εγκυμοσύνη. Τελικά τι ισχύει;

  • To τοξόπλασμα μπορεί να μεταδοθεί μόνο από τις γάτες
Μύθος! Το τοξόπλασμα, εκτός από τις ακαθαρσίες της γάτας, μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους με τους εξής τρόπους:
Πρώτον: Με την κατανάλωση ωμού ή ελαφρώς ψημένου κρέατος.
Δεύτερον: Από μολυσμένα πράσινα λαχανικά που δεν έχουν πλυθεί σωστά και δεν έχει αφαιρεθεί επιμελώς το χώμα από τα φύλλα τους.

Τρίτον: Από την μετάγγιση αίματος.

  • Θα πρέπει να διώξω τη γάτα μου αν μείνω έγκυος

Μύθος! Οι πιθανότητες μετάδοσης από οικιακές γάτες είναι μηδενικές, καθώς οι συγκεκριμένες γάτες δεν καταναλώνουν ωμό ή μισοβρασμένο κρέας, αλλά κατά κύριο λόγο καταναλώνουν ξηρά τροφή. Άρα, δεν υπάρχει λόγος να διώξετε τη γάτα σας αν μείνετε έγκυος, αρκεί να καθαρίζετε την άμμο της με γάντια, να προσέχετε εάν έχετε κάποια ανοιχτή πληγή στο δέρμα σας και φυσικά να μην την αφήσετε να καταναλώσει ωμό κρέας ή να βγαίνει ελεύθερη έξω με κίνδυνο να καταναλώσει ποντίκια ή πτηνά.

  • Εάν κολλήσω θα το καταλάβω

Μύθος! Το τοξόπλασμα είναι ασυμπτωματικό, με άλλα λόγια τα μόνα συμπτώματα που μπορεί να δείτε είναι κόπωση ή μυϊκό πόνο, που λογικό είναι να μην τους δώσετε ιδιαίτερη σημασία.

  • Εάν κολλήσω θα αποβάλω
Δεν είναι σίγουρο. Εξαρτάται από το πότε θα κολλήσετε. Εάν έχετε κολλήσει τοξόπλασμα για παράδειγμα μήνες πριν από την εγκυμοσύνη, μπορεί να δημιουργηθεί ανοσία για το έμβρυο. Εάν όμως κολλήσετε κατά το πρώτο 3μηνο της εγκυμοσύνης, τότε μπορεί να προκληθούν σοβαρές ανωμαλίες για έμβρυο. Σαν γενικό κανόνα, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ότι όσο πιο νωρίς συμβεί η μόλυνση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι επιπτώσεις στο έμβρυο.

- Advertisement -