Γιόγκα στην εγκυμοσύνη

Νέα έρευνα επικυρώνει πως, ναι, οι γκουρού της γιόγκα είχαν δίκιο, και ορισμένες στάσεις βοηθούν ακόμα περισσότερο.

Δεν αποτελεί μυστικό ότι η ήπια άσκηση, ή κυμαινόμενη σύμφωνα με τις συνήθειές σας πριν την εγκυμοσύνη, βοηθά να ανακουφιστείτε από μερικές δυσάρεστες συνέπειες της κύησης και βοηθά στην καλή ανάπτυξη του εμβρύου. Ωστόσο, νέα έρευνα επικυρώνει πως, ναι, οι γκουρού της γιόγκα είχαν δίκιο, και ορισμένες στάσεις βοηθούν ακόμα περισσότερο.

Οι επιστήμονες στο Ιατρικό Κέντρο Παίδων στο Νοσοκομείο του Cincinnati ένωσαν τις δυνάμεις τους με το Ίδρυμα Ερευνών Γιόγκα Vivekananda στο Bangalore της Ινδίας, και παρακολούθησαν 335 γυναίκες, ηλικίας 18-35, οι οποίες είτε έκαναν μια ώρα μάθημα γιόγκα ή περπατούσαν μια ώρα κάθε μέρα κατά τη διάρκεια του δεύτερου και του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης τους . Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνες που έκαναν γιόγκα είχαν τις μισές πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα (14% έναντι 29%) και είχαν χαμηλότερα ποσοστά καισαρικής τομής έκτακτης ανάγκης (23% έναντι 33%) σε σχέση με εκείνες που περπατούσαν. Οι μητέρες που έκαναν γιόγκα είχαν επίσης χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και καλύτερα ποσοστά εμβρυϊκής ανάπτυξης, κατά μέσο όρο.


«Η βελτίωση που είδαμε στις γυναίκες που έκαναν διατάσεις, αναπνοές, και ασκήσεις διαλογισμού θα μπορούσε να οφείλεται στην αύξηση της ροής του αίματος στον πλακούντα, τη μείωση των ορμονών του στρες που μεταφέρονται στο έμβρυο και μια πτώση στην απελευθέρωση των ορμονών που προκαλούν κούραση. Ή και τα τρία μαζί», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ερευνητής Vivek Narendran στο Ιατρικό Κέντρο Παίδων στο Νοσοκομείο του Cincinnati.

Αν θέλετε κι εσείς να το δοκιμάσετε ακολουθήστε τρία απλά βήματα:
Αναζητήστε συνεδρίες γιόγκα σχεδιασμένες για εγκυμοσύνη. Ασφαλείς θεωρούνται οι Hatha, Iyengar, Ananda και Kundalini.

Αποφύγετε το ρίσκο. Ακατάλληλες θεωρούνται οι Power, Ashtanga, και Bikram – η λεγόμενη hot yoga – και οι ασκήσεις που πιέζουν τους κοιλιακούς και περιλαμβάνουν πηδήματα.

Ρωτήστε για όλα πρώτα το γυναικολόγο και τη μαία σας.

- Advertisement -