Μπορώ να κάνω sex όταν έχω περίοδο;

Μπορείτε τελικά να κάνετε έρωτα όταν έχετε περίοδο ή απαγορεύεται;

Μπορεί η ερωτική επιθυμία να φτάνει στα ύψη όταν είστε ερωτευμένη, αλλά οι δύσκολες ημέρες αποτελούν εμπόδιο. Μπορείτε τελικά να κάνετε έρωτα όταν έχετε περίοδο ή απαγορεύεται; O Γυναικολόγος Dr. Ναούμ απαντά…

  • Μπορώ να κάνω έρωτα όταν έχω περίοδο;

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες που θα ακούσετε, αλλά τελικά θα καταλήξετε στο ότι οι απόψεις διίστανται. Οι γυναικολόγοι της παλιάς σχολής δεν είναι σύμφωνοι με αυτό, αντίθετα οι σύγχρονοι γυναικολόγοι το θεωρούν σε γενικές γραμμές ασφαλές.

Σε γενικές γραμμές λοιπόν, έχει παρατηρηθεί ότι η επαφή κατά τη διάρκεια της περιόδου δεν συντρέχει σοβαρούς κινδύνους τόσο για εσάς όσο και για τον σύντροφό σας, εάν και οι δύο σύντροφοι είναι υγιείς και τηρούν όλους τους κανόνες υγιεινής. Άρα τελικά είναι θέμα προσωπική επιλογής.

  • Μπορεί να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα σε εμένα ή στον σύντροφο μου;
Εσείς μπορεί να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της ενδομητρίωσης διότι με τη διείσδυση υπάρχει το ενδεχόμενο να ωθηθεί το αίμα της περιόδου από την κοιλότητα της μήτρας στις σάλπιγγες και από εκεί να πέσει στην κοιλιά με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η δημιουργία ενδομητρίωσης. Γι’ αυτό καλύτερα να αποφεύγετε τη σεξουαλική επαφή τις πρώτες ημέρες της περιόδου, όπου η ροή είναι μεγαλύτερη.

Όσο για τον σύντροφό σας, λόγω της πληθώρας των μικροβίων που υπάρχουν στην περιοχή του κόλπου μπορεί να αποδειχθούν παθογόνα και να προκαλέσουν ουρολοίμωξη, προστατίτιδα και άλλες λοιμώξεις. Σε γενικές γραμμές όμως εάν κάνετε μπάνιο μετά την επαφή, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο.

  • Μπορεί να μείνω έγκυος;
Ναι! Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να μείνετε έγκυος ακόμα και κατά την περίοδο, αν δεν κάνετε χρήση κάποιας μεθόδου αντισύλληψης.  

Μπορεί λοιπόν κατά κανόνα μια γυναίκα με κύκλο 28 ημερών να έχει ωορρηξία τη 14η μέρα, δεν αποκλείεται όμως αυτό να συμβεί και νωρίτερα. Επίσης σε κάποιες γυναίκες με μεγάλο κύκλο μπορεί να συμπέσει η περίοδός τους με την έναρξη της ωορρηξίας τους. Άρα και σε αυτή την περίπτωση αντενδείκνυται το sex χωρίς προφυλάξεις.

 Τι αλλαγές μπορεί να παρατηρήσω στην περίοδό μου μετά το sex;

  • Να μειωθεί η αιμορραγία της περιόδου και να επανέλθει μετά από μερικές ημέρες
  • Να μειωθούν οι πόνοι της περιόδου
  • Να μειωθούν οι κράμπες της περιόδου

- Advertisement -