Μίλα στην κόρη σου για τον γυναικολόγο

Πώς θα το κάνεις; Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή;

Τα χρόνια της εφηβείας είναι καθοριστικά για την ψυχική και σωματική υγεία της κόρης σου. Μέσα σε αυτό το διάστημα που το σώμα της αλλάζει καλείται να αποδεχτεί τα φυσικά χαρακτηριστικά του, να συμφιλιωθεί με τις ανάγκες του και να μάθει πως η ίδια πια θα πρέπει να μεριμνά για την υγεία και την υγιεινή της. Σε αυτό το διάστημα χρειάζεται έναν σύμμαχο και δεν υπάρχει καλύτερος από τη μητέρα της.

Πώς μπορείς να προετοιμάσεις, να υποστηρίξεις και να ενημερώσεις την κόρη σου για τις αλλαγές που έρχονται στη ζωή της;

  • Όταν δεις τα πρώτα σημάδια σωματικής ανάπτυξης άρχισε να την ενημερώνεις λεπτομερώς για την ανατομία και την περίοδο. Είναι πιο σωστό να έχει αρκετό χρόνο να συνειδητοποιήσει τη λειτουργία του σώματός της. Σιγά σιγά θα αποκτήσει απορίες που θα τις κουβεντιάσει μαζί σου αν την κάνεις να νιώσει άνετα. Δεν χρειάζεται να ντρέπεσαι γιατί θα την αποθαρρύνεις και είναι πολύ αρνητικό για την ψυχολογία της να απομακρυνθεί από κοντά σου.
    Βεβαίωσε τη πως θα τη βοηθήσεις σε ό τι χρειαστεί. Μίλησέ της μέσα από  τη δική σου εμπειρία και προσπάθησε να την καθησυχάσεις. Εξήγησέ της πόσο σημαντικά θετικό ρόλο έχει ο γυναικολόγος στη ζωή κάθε γυναίκας. Δεν πρέπει να σκεφτεί πως η ανάπτυξή της και η περίοδος θα φέρει αρνητικές αλλαγές στην ζωή της.
  • Μια πρώτη ενημερωτική συζήτηση μπορεί να γίνει και με τον παιδίατρό της, μπορεί να σας προτείνει κάποιο γυναικολόγο που θεωρεί καλό. Μετά θα την προτρέψεις να σκεφτεί με ποια κριτήρια θα διαλέξει το δικό της γιατρό γιατί μπορεί να νιώθει άβολα να επισκέπτεται το δικό σου. Η επιλογή του γυναικολόγου είναι καίρια για το νεαρό κορίτσι, εκτός από καλός επιστήμονας πρέπει να είναι υπομονετικός, επεξηγηματικός και διακριτικός. Αφού καταλήξετε σε κάποιον μίλησε μαζί του για να κρίνεις αν τον εμπιστεύεσαι σύμφωνα με τα παραπάνω αιτούμενα.
  • Σωστό είναι να γνωρίζει η κόρη σου τι περιλαμβάνει μια γυναικολογική εξέταση για να μην τρομάξει, ειδικά αφού θα βρίσκεται με έναν άνθρωπο που δεν έχει εξοικειωθεί μαζί του. Και πάλι θα πρέπει να την καθησυχάσεις, η πρώτη επίσκεψη με το γυναικολόγο θα έχει ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο γιατρός θα πάρει το ιστορικό της και θα της μιλήσει για την μορφολογία της, τη λειτουργία των γεννητικών οργάνων, τους κανόνες υγιεινής και τα βασικά συμπτώματα που υποδηλώνουν μόλυνση στη γεννητική περιοχή.

Αυτό το διάστημα στη ζωή της κόρης σου είναι σημαντικό και για τη μεταξύ σας επικοινωνία. Είναι στο χέρι σου να την προσεγγίσεις και να την κάνεις να σε εμπιστευθεί. Με πολλή κουβέντα και κατανόηση θα χτίσεις μια δυνατή σχέση μαζί της και αυτό θα τη γεμίσει ασφάλεια και αυτοπεποίθηση.

- Advertisement -