Μέτρα κατά του καρκίνου μαστού

Οκτώβριος, μήνας πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού. Οι καθημερινές σου συνήθειες μαζί με τον προληπτικό έλεγχο, την ψηλάφηση και τη μαστογραφία σε προστατεύουν από την ασθένεια που απειλεί τις γυναίκες παγκοσμίως.

 • Πόσο τρως και τι τρως
  Φρόντισε το βάρος σου. Η παχυσαρκία και η συγκέντρωση λίπους αυξάνουν τον κίνδυνο να νοσήσεις. Σταθεροποίησε το σωματικό σου βάρος – υπάρχουν δείκτες βάρους ανάλογα με το ύψος και την ηλικία – και ακολούθησε ένα πιο υγιεινό διατροφολόγιο. Άνθρωποι είμαστε, θα παρεκκλίνεις αλλά κατά βάση λαχανικά, Ω3, ξηροί καρποί κρατάνε πολλούς εχθρούς μακριά.
 • Πόσο κοιμάσαι
  Για μια ακόμα φορά θα διαβάσεις την συμβολή του ύπνου στην υγεία σου. Κοιμήσου νωρίς – γύρω στις 12 να είσαι στο κρεβάτι _ με σταθερό πρόγραμμα και ο οργανισμός σου θα σε ανταμείψει. Η μελατονίνη που παράγεται κατά το βραδινό ύπνο καταστέλλει την ανάπτυξη των βλαστοκυττάρων του καρκίνου, ειδικά για το γυναικείο φύλο, θωρακίζει από τον καρκίνο μαστού.
 • Αγάπησε τον αθλητισμό
  Είναι ο Νο1 σύμμαχος όλων των γυναικών, κάθε ηλικίας. Μη σταματήσεις να αθλήσαι, ειδικά η άσκηση στη φύση, να σε βλέπει λίγο ο ήλιος. Οι επιστήμονες παραδέχονται πως ο αθλητισμός μειώνει κατακόρυφα τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου μαστού (και άλλων μορφών επίσης). Μήπως όσοι έχουν κατοικίδιο έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση; Δοκίμασε έστω αυτό, βόλτα πρωί – βράδυ με τον αγαπημένο σου σκύλο.
 • Θα το θηλάσεις;
  Μελέτες που έγιναν ανάμεσα σε γυναίκες που δε θήλασαν και σε γυναίκες που θήλασαν τα μωρά τους ανοίγει το δρόμο προς το ΝΑΙ. Δεν θωρακίζει μόνο την υγεία του βρέφους αλλά και της μητέρας. Θέλετε να προστατευτείτε από τον καρκίνο μαστού, φαίνεται να έχει προνοήσει ο μηχανισμός αυτοάμυνας μας, γι αυτό θηλάστε.
 • Τι αποσμητικό χρησιμοποιείς;
  Η χημική σύσταση των αποσμητικών δεν είναι πάντα κατάλληλη για την ευαίσθητη περιοχή της μασχάλης. Ειδικά τα αντιιδρωτικά φράζουν τους ιδρωτοποιούς αδένες, διαταράσσουν την ισορροπία των οιστρογόνων και μακροπρόθεσμα επιφυλάσσουν κακές εξελίξεις. Ενημερώσου από ειδικό γιατρό για τον τύπο αποσμητικού που μπορείς να χρησιμοποιείς – πάντως πες όχι στα αντιιδρωτικά.

Μην ξεχάσουμε τα αυτονόητα

Και προσέχεις τη διατροφή σου και αδύνατη είσαι και γυμνάζεσαι. Μπράβο αλλά είσαι άνθρωπος, έχεις αδυναμίες. θέλεις να καπνίσεις; Ξανασκέψου το. Θέλεις να πιεις… Δε σου αρκούν 2-3 ποτά την εβδομάδα; Ξέρεις πως δεν πρέπει να παίρνεις συμπληρώματα χωρίς την συγκατάθεση του γιατρού σου, γιατί δεν ξέρεις τι κρύβει η σύνθεσή τους. Τέλος, φρόντισε την ψυχική σου υγεία, πολλές ασθένειες ξεκινούν μετά από μια περίοδο έντονου στρες.

- Advertisement -