Κονδυλώματα – Όσα θέλεις να ξέρεις

Όλες οι απαντήσεις... Τα κονδυλώματα, ή αλλιώς ο ιός HPV, είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Η αιτία που γίνεται μεγάλος λόγος γύρω από το συγκεκριμένο νόσημα και που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι γιατί αφενός είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό, αφετέρου είναι ιδιαίτερα ύπουλο καθώς μπορεί κάποιος να είναι φορέας και να μην το γνωρίζει εφόσον ο ιός δεν έχει εκδηλωθεί.

Τα κονδυλώματα, ή αλλιώς ο ιός HPV, είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Η αιτία που γίνεται μεγάλος λόγος γύρω από το συγκεκριμένο νόσημα και που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι γιατί αφενός είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό, αφετέρου είναι ιδιαίτερα ύπουλο καθώς μπορεί κάποιος να είναι φορέας και να μην το γνωρίζει εφόσον ο ιός δεν έχει εκδηλωθεί.

Επιπλέον ορισμένοι τύποι κονδυλωμάτων ευθύνονται καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας. Αν κάποιος είναι φορέας του ιού HPV το ενδεχόμενο και η στιγμή που θα νοσήσει εξαρτάται από τα αντισώματα του οργανισμού του. Αν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αδύναμο και πεσμένο, είναι πιθανό να εκδηλωθεί ο ιός. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι τα κονδυλώματα μεταδίδονται τόσο από κάποιον που είναι απλά φορέας, τόσο και από κάποιον που νοσεί, που έχουν εκδηλωθεί δηλαδή συμπτώματα.

Με ποια μορφή εμφανίζονται;
Τα κονδυλώματα εμφανίζονται με τη μορφή μικρού σπυριού στην περιοχή του αιδοίου, στον κόλπο, τον τράχηλο και τον πρωκτό. Επίσης είναι πιθανό να εμφανιστούν και στο στόμα.

 

Πώς θεραπεύονται;

Μπορεί, όπως είπαμε να είναι ένα ύπουλο νόσημα, όμως δεν είναι και ανίατο. Χρειάζεται να εντοπίσετε την ύπαρξή του και ακολούθως να κάνετε όλα όσα χρειάζονται προκειμένου να απαλλαγείτε από αυτό. Εφόσον ο ιός έχει εκδηλωθεί και τα κονδυλώματα είναι εξωτερικά, τότε συνήθως γίνεται καυτηρίαση με λέιζερ ή με ποδοφυλλίνη.

Αν πάλι τα κονδυλώματα είναι εσωτερικά και οι αλλοιώσεις είναι ήπιες, τότε η τακτική ιατρική παρακολούθηση, η σωστή διατροφή και η άσκηση αρκούν ώστε να παρουσιάσετε βελτίωση ή και πλήρη ίαση. Τέλος αν οι αλλοιώσεις είναι μεγάλες, προτείνεται χειρουργική παρέμβαση για αφαίρεση των κονδυλωμάτων

- Advertisement -