Κολπικές πλύσεις

Η κολπική πλύση είναι ο εσωτερικός καθαρισμός του κόλπους της γυναίκας, με τη χρήση ειδικού υγρού και εξοπλισμού ώστε να πραγματοποιηθεί η πλύση ενδοκολπικά. Μέχρι και σήμερα, οι επιστήμονες φέρνουν στο φως δεδομένα για το εάν οι κολπικές πλύσεις είναι ευεργετικές για την αντιμετώπιση προβλημάτων ή εάν τελικά κάνουν περισσότερο “κακό” από όσο νομίζουμε.

Είναι γεγονός, ότι οποιαδήποτε υπερέκκριση υγρών από τον κόλπο, υποδεικνύει κάποια ενεργή φλεγμονή. Επίσης, κάθε γυναίκα είναι διαφορετική, ενώ η υγεία και ισορροπία του κόλπου έχει να κάνει με τη συνολική υγεία, με την ηλικία, τη σεξουαλική ζωή κ.α.

Οι ενδοκολπικές πλύσεις, έχουν συσχετισθεί στο παρελθόν με πολλές αρνητικές επιπτώσεις, από καταστροφή της φυσικής ισορροπίας και «άμυνας» του κόλπου μέχρι και στειρότητα. Βέβαια, άλλες τόσες μελέτες υπάρχουν, που ουσιαστικά αντικρούουν αυτά τα ευρήματα. Τελικά τι ισχύει; Τι πρέπει να κάνει μία γυναίκα; Να ακολουθήσει τη λύση των κολπικών πλύσεων για την αντιμετώπιση ή την πρόληψη ενός προβλήματος ή όχι;

  • Καταρχάς καμία γυναίκα δεν πρέπει να προβεί σε καμία λύση που έχει σχέση με τη γεννητική περιοχή, χωρίς τη συναίνεση του ιατρού που την παρακολουθεί. Ένα απλό αντισηπτικό υγρό μέχρι και μία ενδοκολπική πλύση που χρησιμοποιείται για λάθος λόγους, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στη γυναικολογική υγεία.
  • Όχι στην κατάχρηση! Οι πολύ συχνές πλύσεις, ακόμα και με το πιο ήπιο αντισηπτικό υγρό, επιφέρουν αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά, αφού «σκοτώνουν» τη φυσική χλωρίδα του κόλπου. Υπάρχει διάχυτη η άποψη, ότι «θα κάνω ενδοκολπικές πλύσεις 1 φορά την εβδομάδα για να μην πάθω μυκητίαση». Όταν η ισορροπία του κόλπου είναι φυσιολογική, αυτού του είδους οι ενδοκολπικές πλύσεις κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό, αφού αυτομάτων καταστρέφεται η ισορροπία.
  • Η πρόληψη, έχει να κάνει με τη γενικότερη υγεία, με την υγιεινή της περιοχής, με τη διατροφή κ.α. και όχι με τις συχνές κολπικές πλύσεις

Ο γιατρός σας είναι ο μόνος υπεύθυνος για να σας υποδείξει πότε πραγματικά χρειάζεστε τις κολπικές πλύσεις.

 

- Advertisement -