Διατροφή και εγκυμοσύνη
Η διατροφή της, είναι ο «καθρέπτης» της υγείας του παιδιού κατά τη διάρκεια της ζωής του!
Πρόσφατες έρευνες, δίνουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία στη διατροφή της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αναφέροντας ότι η διατροφή της, είναι ο «καθρέπτης» της υγείας του παιδιού κατά τη διάρκεια της ζωής του!
- Στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά: Μελέτες δείχνουν ότι εάν παρατηρείται έλλειψη βασικών βιταμινών στην έγκυο, τότε υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να προκληθεί πρόωρος τοκετός και χαμηλό βάρος νεογνού. Προτιμήστε να καταναλώνετε ολόκληρα τα φρούτα, για να προσλαμβάνετε παράλληλα και φυτικές ίνες, ενώ μπορείτε να επιλέγετε και τα αποξηραμένα.
- Στα Ω-3 λιπαρά οξέα: Είναι γνωστά για την αντιφλεγμονώδη δράση τους, ενώ είναι απαραίτητα τόσο πριν όσο και μετά από τον τοκετό, αφού αποτελούν μία προστατευτική ασπίδα έναντι των αλλεργιών της μητέρας που θηλάζει.
- Γαλακτοκομικά: Δείξτε ιδιαίτερη προτίμηση στο γιαούρτι, αφού περιέχει περισσότερο ασβέστιο από ένα ποτήρι γάλα. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τα οστά και τα δόντια τόσο της μητέρα, όσο και του νεογνού. Επίσης, η πρόσληψη ασβεστίου μειώνει τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού.
- Πρωτεΐνες: Πείτε ναι στο καλά ψημένο κόκκινο κρέας, στα αυγά και τον σολομό. Οι πρωτεΐνες είναι πολύ σημαντικές για τη σωστή ανάπτυξη του μωρού.
- Ξηροί καρποί και φυτικές ίνες: Μαγνήσιο, φυτικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία, ω-3 λιπαρά, είναι μόνο μερικά από τα πολύτιμα στοιχεία των ξηρών καρπών.
- Νερό: Η σωστή ενυδάτωση, αυξάνει την ελαστικότητα του δέρματός σας (άρα μειώνει και τις πιθανότητες εμφάνισης ραγάδων), ενώ ταυτόχρονα βοηθά σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας.
- Η εγκυμοσύνη, σε καμία περίπτωση δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για να κάνετε δίαιτα! Αντιθέτως, απαιτείται σωστή διατροφή και πρόσληψη βιταμινών και στοιχείων από όλες τις τροφές. Μην ξεχνάτε, ότι ακόμα και οι «ενοχοποιημένοι» υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι στην εγκυμοσύνη, πάντα σε ελεγχόμενες ποσότητες.
- Δεν πρέπει να τρώτε «για δύο». Ούτε αυτό να αποτελεί δικαιολογία για να το κάνετε! Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού έχει βλαπτικές συνέπειες, τόσο για εσάς, όσο και για το μωρό. Επίσης, μετά την εγκυμοσύνη, θα αντιμετωπίσετε μεγάλο πρόβλημα στο να χάσετε τα κιλά. Άρα, όλα με μέτρο.
- Δεν είναι όλες οι εγκυμοσύνες ίδιες. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθείτε τις συμβουλές του ιατρού σας, για το τι πρέπει να καταναλώνετε και τι όχι. Μην ξεχνάτε, ότι η διατροφή που ακολουθείτε, πρέπει να «κάνει καλό» όχι μόνο στο παιδί σας, αλλά και σε εσάς…