Γόνιμες ημέρες

Τι συμβαίνει τις γόνιμες ημέρες

Άλλες γυναίκες προσπαθούν να αποφύγουν τη σεξουαλική επαφή αυτές τις ημέρες, άλλες πάλι που επιθυμούν διακαώς να αποκτήσουν ένα παιδί, προσπαθούν να τις υπολογίσουν με ακρίβεια… Ο λόγος για τις γόνιμες ημέρες της γυναίκας, όπου θα καθορίσουν το εάν θα γίνει ή όχι σύντομα μητέρα.

 • Τι συμβαίνει τις γόνιμες ημέρες
  Κατά τις γόνιμες ημέρες, οι οποίες συνήθως κάνουν την εμφάνισή τους από τη 12η ημέρα έως την 16η του κύκλου, σπάει το ωοθυλάκιο και ελευθερώνει ένα ωάριο που πηγαίνει στις σάλπιγγες, όπου εκεί είναι πλέον έτοιμο να γονιμοποιηθεί από τα σπερματοζωάρια. Η γυναίκα, είναι συνήθως γόνιμη 2 ημέρες πριν την ωορρηξία και 2 ημέρες μετά. Αν ένα ζευγάρι λοιπόν αποφασίσει να κάνει παιδιά, πρέπει να υπολογιστούν οι γόνιμες ημέρες της γυναίκας, προκειμένου να επιτευχθεί πιο εύκολα η σύλληψη.
 • Τα συμπτώματα
  Πολλές γυναίκες έχουν κάποια ξεκάθαρα συμπτώματα κατά τη διάρκεια των γόνιμων ημερών, ενώ άλλες δεν αντιλαμβάνονται κανένα ιδιαίτερο σύμπτωμα. Αυτά μπορεί να είναι ένας ελαφρύς πόνος στις ωοθήκες ή μια μικρή αύξηση στα κολπικά υγρά. Επίσης, μπορεί να είναι αυξημένη η θερμοκρασία του σώματος (μέθοδος που άλλωστε αποτελεί και έναν από τους τρόπους εντοπισμού των γόνιμων ημερών). 
Εάν δεν σας είναι εύκολο να βρείτε τις γόνιμες ημέρες σας και εφόσον θέλετε να συλλάβετε, καλό είναι να επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας, ο οποίος θα σας συμβουλεύσει για τον πιο αποτελεσματικό τρόπο σύλληψης, αλλά και για τις γόνιμες ημέρες σας. Πρέπει να προσέξετε όμως, γιατί ο υπολογισμός των γόνιμων ημερών δεν είναι και η ενδεδειγμένη μέθοδος αντισύλληψης, οπότε σε περίπτωση που δεν θέλετε να μείνετε έγκυος θα πρέπει να καταφύγετε στους ενδεδειγμένους τρόπους αντισύλληψης (πχ. προφυλακτικό ή σπιράλ).
 • Διαταραχές κύκλου
  Σε πολλές γυναίκες παρουσιάζονται διαταραχές στον κύκλο τους για διάφορους λόγους. Μπορεί με άλλα λόγια, η περίοδός τους να έρθει νωρίτερα ή αργότερα από το συνηθισμένο, να έρθει δύο φορές μέσα στον ίδιο μήνα ή και καμία. Μπορεί να διαρκέσει περισσότερες ημέρες ή και λιγότερες. Όταν λέμε όμως διαταραχή κύκλου στα φυσιολογικά πλαίσια, εννοούμε ότι από ένα ξαφνικό συμβάν που προκάλεσε κάποιο σοκ στον οργανισμό, μπορεί να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στον κύκλο, με αποτέλεσμα οι γόνιμες ημέρες αυτού του κύκλου να αλλάξουν! 
Η έντονη καθημερινή άσκηση επίσης, μπορεί να δημιουργήσει κάποια διαταραχή ή ακόμα και μια αυστηρή εξαντλητική δίαιτα. Άλλος ένας λόγος που μπορεί να επιφέρει διαταραχή στον κύκλο είναι και η λήψη του αντισυλληπτικού χαπιού. Μετά από κάποιους μήνες χρήσης δηλαδή, μπορεί να μειώσει την ποσότητα του αίματος, αλλά και τις ημέρες που διαρκεί η περίοδος.
 • Ερωτική επιθυμία
  Το γυναικείο σώμα είναι “προγραμματισμένο” να υπακούει και να συμπεριφέρεται με βάση τα επίπεδα ορμονών και τις διακυμάνσεις τους. Έτσι, κατά την ωορρηξία υπάρχουν διακυμάνσεις στην ερωτική επιθυμία της γυναίκας και αυτό συμβαίνει γιατί τα οιστρογόνα παρουσιάζουν διαφορές. Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, έχουμε σοβαρή κατακράτηση υγρών, που προκαλεί πρήξιμο στα χέρια στο στήθος και στην κοιλιά

- Advertisement -