Αντισύλληψη με σπιράλ – με αφορά;
Το σπιράλ αποτελεί πλέον τη δεύτερη πιο διαδεδομένη μέθοδο αντισύλληψης, μετά το χάπι. Υπάρχουν όμως μερικά θέματα που θα πρέπει να γνωρίζετε, πριν επιλέξετε το σπιράλ για να αποφύγετε μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
- Τι είναι το σπιράλ;
Είναι μία μικρή πλαστική συσκευή σε σχήμα Τ, που τοποθετείται μέσα στη μήτρα αποκλειστικά από τον γυναικολόγο, για να εμποδίσει την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και να αποτρέψει την εμφύτευσή τους μέσα στη μήτρα. Το σπιράλ παραμένει μέσα στη μήτρα από 2-5 χρόνια και το ποσοστό επιτυχίας του αγγίζει το 99,5%.
- Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται;
Το σπιράλ δεν απευθύνεται σε νεαρές γυναίκες που δεν έχουν αποκτήσει παιδιά, ακριβώς επειδή εμφυτεύεται μέσα στη μήτρα. Αποτελεί την καλύτερη μέθοδο αντισύλληψης για γυναίκες που δεν επιθυμούν να αποκτήσουν άλλα παιδιά, αφού μπορούν να χαίρονται τον έρωτα με τον σύντροφό τους χωρίς να χρειάζεται να ανησυχήσουν για την αντισύλληψη τουλάχιστον για 3 χρόνια.
- Πώς γίνεται η τοποθέτηση;
Το σπιράλ τοποθετείται συνήθως την τελευταία μέρα του κύκλου, γιατί τότε είναι πιο εύκολη η διείσδυσή του. Η τοποθέτηση θεωρείται λίγο επώδυνη, αλλά γίνεται πολύ γρήγορα. Μετριέται το μέγεθος της μήτρας, η διαστολή του τραχήλου και στη συνέχεια ο γυναικολόγος εισάγει το σπιράλ, κάνοντας τη διαδικασία όσο πιο άνετη και ανώδυνη γίνεται για την γυναίκα. Τα συμπτώματα όπως ελαφρύς πόνος ή μικρή αιμορραγία είναι παροδικά και δεν θα πρέπει να σας ανησυχήσουν.
- Υπάρχουν παρενέργειες;
Μερικές γυναίκες έχουν αναφέρει εντονότερους πόνους κατά τη διάρκεια της περιόδου, γεγονός που συμβαίνει αρκετά σπάνια. Σε γενικές γραμμές όμως, το σπιράλ δεν έχει παρουσιάσει σοβαρές και συχνές παρενέργειες. Θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας μέσα στις επόμενες 6 εβδομάδες από την τοποθέτηση του σπιράλ, για να επιβεβαιώσει ότι έχει τοποθετηθεί σωστά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Κλείνοντας, θέλουμε να τονίσουμε ότι οι γυναίκες που δεν ενδιαφέρονται να αποκτήσουν άλλα παιδιά και έχουν μία σταθερή μονογαμική σχέση, καλό θα ήταν να συζητήσουν το ενδεχόμενο τοποθέτησης σπιράλ με τον γυναικολόγο τους.