Έγκυος μετά τα 40

Παρά τις δυσκολίες, η ζωή επιφυλάσσει και καλά νέα και για τις γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυος μετά τα 40. Διαβάστε όλα όσα πρέπει να προσέξετε για να είστε προετοιμασμένες.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών η κινδυνολογία για τη γονιμότητα των γυναικών μεγαλύτερης ηλικίας, σταδιακά ανατρέπεται.

Αν είστε μία γυναίκα καριέρας που σκόπιμα το αφήνατε για αργότερα ή μία γυναίκα μεγαλύτερης ηλικίας που πιστεύει πως η λύση της είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση, δε θα πρέπει να υποτιμάτε την ικανότητά σας για γονιμότητα. Ωστόσο υπάρχουν σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για μία ασφαλή εγκυμοσύνη, ακόμα κι αν αυτά δεν ακούγονται και τόσο ευχάριστα. Θυμηθείτε ακόμα πως υπάρχουν και τα πλεονεκτήματα στην εγκυμοσύνη αν είστε άνω των 40.  

 • Θα πρέπει να γνωρίζετε τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών:
  Οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες είναι πιθανές και θα χρειαστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να κάνετε με το γιατρό σας τα απαραίτητα τεστ. Καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν, τα ωάρια τους δεν διαιρούνται τόσο καλά, με συχνότερη γενετική διαταραχή είναι το σύνδρομο Down. Ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι σχετικά χαμηλός, καθώς 5 στις 1.000 33χρονες γυναίκες έχουν ένα μωρό με ανώμαλη χρωμοσώματα, ενώ 25 στις 1.000 40χρονες αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.
 • Σχετικά με την εγκυμοσύνη μετά από 40:
  θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μια γυναίκα ηλικίας άνω των 35 ετών έχει υψηλότερο κίνδυνο αποβολής από νεότερες γυναίκες. Τις περισσότερες φορές, αυτές οι αποβολές προκύπτουν από χρωμοσωμικές ανωμαλίες.
 • Δώστε προσοχή στα θέματα υγείας σας:
  Aν έχετε υπάρχουσες ιατρικές παθήσεις όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, νόσο του θυρεοειδούς και παχυσαρκία, φροντίστε να τα σταθεροποιήσετε και να τα θέσετε υπό έλεγχο πριν σκεφτείτε την εγκυμοσύνη μετά τα 40. Συζητήστε με το γιατρό σας για το πως η υπάρχουσα κατάσταση μπορεί να επηρεάσει ή να επηρεαστεί από μία εγκυμοσύνη.
 • Προετοιμαστείτε για πιθανά προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:
  Oι συνηθισμένες ιατρικές παθήσεις που μπορεί να εμφανιστούν σε γυναίκες άνω των 40 περιλαμβάνουν το διαβήτη και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Εάν έχετε μία από αυτές, θα πρέπει να ξέρετε ότι είστε πιο επιρρεπής σε προβλήματα αν μείνετε έγκυος μετά τα 40. Ακόμα και αν δεν έχετε αυτές τις παθήσεις είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε διαβήτη κύησης ή υψηλή πίεση κατά την εγκυμοσύνη, ενώ υψηλότερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης προβλημάτων στον πλακούντα ή αιμορραγίες.
 • Ενημερωθείτε για τον κίνδυνο της προεκλαμψίας:
  θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο κίνδυνος προεκλαμψίας είναι υψηλότερος στις γυναίκες άνω των 40 ετών, που κυοφορούν το πρώτο τους παιδί. Η προεκλαμψία είναι μια σοβαρή επιπλοκή που μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση, πρήξιμο του προσώπου και των χεριών, και πρωτεΐνη στα ούρα σας. Στη συνέχεια, μπορεί να βλάψει το νευρικό σας σύστημα και να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, ή άλλες σοβαρές επιπλοκές.
 • Προετοιμαστείτε για προβλήματα στον τοκετό:
  O κίνδυνος για τα προβλήματα στη γέννα αυξάνεται για τις γυναίκες άνω των 35 ετών και ακόμη περισσότερο για τις γυναίκες άνω των 40 ετών, οι οποίοι περιμένουν το πρώτο τους παιδί. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα τοκετού με την υποβοήθηση λαβίδας ή την πιθανότητα καισαρικής τομής.

- Advertisement -