6 παράγοντες που εμποδίζουν τη γονιμότητα

Η γυναίκα είναι ένα «εργοστάσιο ορμονών», που καθορίζουν από το σώμα της, την πιθανή εγκυμοσύνη της μέχρι και τη διάθεσή της.
Πώς λειτουργεί ο κύκλος της γονιμότητας;

Η γυναίκα είναι ένα «εργοστάσιο ορμονών», που καθορίζουν από το σώμα της, την πιθανή εγκυμοσύνη της μέχρι και τη διάθεσή της. Ο φυσιολογικός κύκλος της γυναίκας χωρίζεται σε 3 φάσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων υπάρχουν τεράστιες διακυμάνσεις των ορμονών.

  • 1η φάση: Παραγωγική. Είναι από την 1η -12η ημέρα, όπου έχουμε αύξηση της αναγεννητικής ορμόνης της γυναίκας (οιστρογόνα) για την παραγωγή ωοθυλακίων.
  • 2η φάση: Ωορρηξία. Είναι από την 12η – 16η ημέρα, όπου παράγεται προγεστερόνη (η ορμόνη της κύησης) σε συνδυασμό με οιστρογόνα, για να βοηθήσουν στη γονιμοποίηση του ωαρίου.
  • 3η φάση: Εκκριτική. Είναι από την 16η – 28η ημέρα του κύκλου, όπου παράγονται αυξημένα οιστρογόνα και προγεστερόνη, για να σταθεροποιήσουν την πιθανή εγκυμοσύνη.

Εάν λοιπόν, το ωάριο δεν έχει γονιμοποιηθεί τότε ο οργανισμός αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει εγκυμοσύνη και παρατηρείται κάθετη πτώση οιστρογόνων και προγεστερόνης, γεγονός που μας οδηγεί στην απόπτωση του ενδομητρίου (η γνωστή περίοδος) και στην καταστροφή των ωοθυλακίων.

Ποιες είναι οι αιτίες της γυναικείας υπογονιμότητας;

Μερικές από τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις είναι:

  • 1. Πολυκυστικές ωοθήκες: Πρόκειται για το ορμονικό και ανατομικό σύνδρομο, κατά το οποίο οι ωοθήκες έχουν πολύ μικρές κύστες και περιέχουν ωάρια τα οποία για διάφορους λόγους, δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως. Αρκετές γυναίκες λοιπόν με πολυκυστικό, αντιμετωπίζουν υπογονιμότητα, η οποία στις ημέρες μας μπορεί να αντιμετωπιστεί.
  • 2. Διαταραχές στην ωορρηξία: Όταν οι ωοθήκες δεν μπορούν να παράγουν ωάρια ή δεν μπορούν να πάρουν την εντολή ώστε να απελευθερώσουν ωάρια τότε μιλάμε για προβλήματα στην ωορρηξία. Οφείλεται σε διάφορες, κυρίως ορμονικές διαταραχές.
  • 3. Ενδομητρίωση: Το 50% των γυναικών που έχουν ενδομητρίωση αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας. Η φυσιολογική θέση του ενδομητρίου είναι μέσα στη μήτρα της γυναίκας. Σε περίπτωση που το ενδομήτριο αναπτύσσεται εξωτερικά από τη μήτρα (πχ. σεξ κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως είναι ο κύριος λόγος που δημιουργείται ενδομητρίωση), όπου ο ιστός όχι μόνο αιμορραγεί, αλλά μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και σε άλλα όργανα της γυναίκας.
  • 4. Σαλπιγγίτιδα: Η γνωστή φλεγμονή των σαλπίγγων που δημιουργείται κυρίως από μικρόβια, τα οποία προσβάλλουν τις σάλπιγγες. Μία χρόνια σαλπιγγίτιδα, που δεν αντιμετωπίστηκε άμεσα, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και σίγουρα να εμποδίζει τη γονιμότητα.
  • 5. Χλαμύδια: Πολλά από τα συνηθισμένα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, μπορούν να προκαλέσουν υπογονιμότητα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 12% των γυναικών χάνουν τη γονιμότητά τους μετά την πρώτη μόλυνση από χλαμύδια, ενώ μία δεύτερη μόλυνση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατά 40%.
  • 6. Άλλοι παράγοντες: Κάπνισμα, περιττό βάρος ή ανορεξία, άγχος, αυξημένο στρες και κόπωση, προβλήματα υγείας όπως διαβήτης είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν υπογονιμότητα.

 

6 παράγοντες που εμποδίζουν τη γονιμότηταΑνεξήγητη ΥπογονιμότηταΓονιμότητα μετά τα 40Διατροφή και γονιμότηταΜύθοι γύρω από τη γονιμότηταΠώς μπορείς να αντιμετωπίσεις την υπογονιμότητα