To καλοκαίρι είναι η εποχή που εμφανίζονται οι πιο συχνές γυναικολογικές λοιμώξεις, όπως κολπίτιδα, μυκητίαση κόλπου κ.α. Τι μπορείτε να κάνετε για να τις αποφύγετε, ώστε να επιστρέψετε τον Σεπτέμβριο χωρίς να… χρειάζεστε ραντεβού με τον γυναικολόγο; Διαβάστε τις 5 χρυσές συμβουλές:
- 1. Ποτέ στην άμμο!
Μην κάθεστε στην άμμο και μάλιστα με βρεγμένο μαγιό! Οι μικροοργανισμοί που κατοικούν εκεί, είναι ικανοί να δημιουργήσουν διάφορες μολύνσεις στον γυναικείο κόλπο, με συχνότερα συμπτώματα τη φαγούρα, την ερυθρότητα, την έκκριση παχύρευστων ή κιτρινωπών κολπικών υγρών.
- 2. Προσοχή στην εφίδρωση!
Τα στενά παντελόνια, τα σορτς ή ακόμα και το μαγιό, μπορεί να δημιουργήσουν έντονη εφίδρωση. Έτσι, οι μικροοργανισμοί που κατοικούν ούτως ή άλλως στον γυναικείο κόλπο, βρίσκουν «πρόσφορο έδαφος» για να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν τα γνωστά γυναικολογικά προβλήματα
- 3. Προσοχή στα αντιβιοτικά!
Η λήψη αντιβίωσης πρέπει να γίνεται μόνο κατ’ εντολή του γιατρού και για πραγματικά σοβαρούς λόγους. Η αλόγιστη χρήση, μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Ένα από αυτά, είναι η διατάραξη της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου και του PH, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η ανάπτυξη των κολπικών μικροοργανισμών
- 4. Προσοχή στα εσώρουχα!
Το καλοκαίρι καλό είναι να αποφεύγετε τα συνθετικά εσώρουχα και να προτιμάτε τα βαμβακερά. Επίσης, συστήνεται ειδικά αυτούς τους μήνες να σιδερώνετε τα εσώρουχά σας.
- 5. Προσοχή στα μπάνια!
Αν το καλοσκεφθείτε, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών είστε διαρκώς μέσα στο νερό. Είτε στη θάλασσα ή την πισίνα, είτε κάτω από το ντους. Λογικό είναι, το σώμα και ιδιαίτερα ο κόλπος να παθαίνει ένα «σοκ», αφού είχε συνηθίσει να κάνετε μπάνιο μία φορά την ημέρα.
Φροντίστε να αποφύγετε τις κολπικές πλύσεις με σκληρά αντισηπτικά υγρά και να ξεπλένετε πολύ καλά τη γεννητική περιοχή με νερό μετά από το μπάνιο στη θάλασσα.