Σίγουρα η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν είναι το ιδανικό για καμία γυναίκα… Ωστόσο αν ο χρόνος πιέζει ή παρουσιάζονται άλλου είδους προβλήματα, είναι μια μέθοδος που μπορεί να βοηθήσει το ζευγάρι να αποκτήσει παιδί. Καλό είναι να ξέρετε πέντε βασικά πράγματα σχετικά…
- 1. Ποια είναι η αποτελεσµατικότητα της µεθόδου;
Οι πιθανότητες επιτυχούς σύλληψης εξαρτώνται από πολλές παραμέτρους. Ωστόσο αυτό που επηρεάζει περισσότερο είναι η ηλικία και το ενδεχόμενο υπογονιμότητας από πλευράς του άντρα ή της γυναίκας. Όσο πιο νέα είναι η γυναίκα τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας υπάρχουν. Συν ότι αν η γυναίκα είναι αρκετά νέα, της χορηγούνται λιγότερα φάρμακα. Ο παράγοντας υπογονιμότητα επίσης είναι καθοριστικός. Αν οι εξετάσεις σας έχουν δείξει ότι υπάρχει συγκεκριμένο πρόβλημα –και ανάλογα με τη φύση και τη βαρύτητα αυτού- επηρεάζονται σαφώς τα ποσοστά επιτυχίας και στην εξωσωματική γονιμοποίηση.
- 2. Πότε ένα ζευγάρι είναι υποψήφιο για εξωσωµατική γονιµοποίηση;
Η μέθοδος αυτή επιλέγεται όταν τα προβλήματα αναπαραγωγής δείχνουν να είναι ανυπέρβλητα. Επίσης όταν έχουν ήδη οδηγηθεί σε αποτυχία άλλες, λιγότερο επεμβατικές μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως οι ενδομητρικές σπερματεγχύσεις, το ζευγάρι οδηγείται στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Μια σημαντική παράμετρος που μπορεί να οδηγήσει το ζευγάρι γρηγορότερα στην επιλογή της εξωσωματικής είναι η ηλικία της γυναίκας. Εάν η γυναίκα έχει περάσει τα 37-38 έτη και το ζευγάρι δεν μπορεί να συλλάβει φυσιολογικά, συνήθως προτείνεται η εξωσωματική γονιμοποίηση προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος με άλλες μεθόδους (π.χ. σπερματεγχύσεις, προγραμματισμένες επαφές κτλ.)
- 3. Πόσο κοστίζει η εξωσωματική γονιμοποίηση;
Το πόσο θα στοιχήσει η εξωσωματική γονιμοποίηση εξαρτάται από δύο παράγοντες. Η βασική δαπάνη που απαιτείται είναι η φαρμακευτική αγωγή, δεδομένου ότι στη γυναίκα χορηγείται μια σειρά φαρμάκων προκειμένου να διεγερθούν οι ωοθήκες της ώστε να παράγουν περισσότερα ωάρια από ένα που παράγει φυσιολογικά. Ανάλογα με το πόσο αυξημένες είναι οι ανάγκες στη χορήγηση φαρμάκων, διαμορφώνεται και το κόστος της διαδικασίας. Έπειτα το κομμάτι του κόστους αφορά και την κλινική εφαρμογή της εξωσωματικής, εξαρτάται δηλαδή από τις τεχνικές που εμπλέκονται και από το κέντρο που θα επιλέξετε.
- 4. Επηρεάζεται ο τοκετός;
Ο τρόπος του τοκετού είναι ανεξάρτητος από τη μέθοδο σύλληψης. Συνήθως προτιμάται η καισαρική για να αποφευχθούν τυχόν απρόοπτα και για να γίνουν όλα με τον πλέον ασφαλή τρόπο. Ωστόσο η ομαλότητα του τοκετού εξαρτάται και πάλι από την ηλικία και το συνολικό ιστορικό της γυναίκας και όχι από τη μέθοδο της σύλληψης.
- 5. Η εξωσωματική μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στην υγεία της γυναίκας;
Αν η γυναίκα έχει ευαίσθητες ωοθήκες, τότε τα φάρμακα που χορηγούνται υπάρχει περίπτωση να προκαλέσουν τη λεγόμενη «υπερδιέγερση των ωοθηκών». Επίσης έρευνες έχουν δείξει ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκινογενέσεις είτε του μαστού, είτε της μήτρας, είτε των ωοθηκών.
Ο τρόπος του τοκετού είναι ανεξάρτητος από τη μέθοδο σύλληψης. Συνήθως προτιμάται η καισαρική για να αποφευχθούν τυχόν απρόοπτα και για να γίνουν όλα με τον πλέον ασφαλή τρόπο.