Μία από τις πιο συχνές γυναικολογικές παθήσεις, και όμως οι γυναίκες γνωρίζουν τόσα λίγα για εκείνη… Ο λόγος για τη σαλπιγγίτιδα, που αποκαλύπτουμε τα SOS θέματα που θέλετε να ξέρετε, μέσα σε 4 ερωτήσεις!
- Τι είναι σαλπιγγίτιδα;
Είναι μία φλεγμονή που επηρεάζει τη μήτρα, τις σάλπιγγες και άλλα όργανα στην κοιλιά της γυναίκας και που συνήθως εμφανίζεται σε ενεργές σεξουαλικά και αναπαραγωγικά ηλικίες. Η σαλπιγγίτιδα μπορεί να έχει κάποια στιγμή μία έξαρση ή να είναι χρόνια, ακόμα και με σιωπηλά συμπτώματα. Εάν όμως δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε στειρότητα. - Που οφείλεται η σαλπιγγίτιδα;
Στον κόλπο και τον τράχηλο της γυναίκας, αναπτύσσεται η φυσιολογική χλωρίδα, που είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία και τη γυναικολογική της υγείας. Αρκετές φορές όμως, μερικά μικρόβια βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και αναπτύσσονται από τον κόλπο ή τον τράχηλο και περνούν στις σάλπιγγες. Έτσι, δημιουργείται η σαλπιγγίτιδα.
Τα μικρόβια, μπορεί να μεταφερθούν στη γυναίκα μέσω της ερωτικής επαφής –για αυτό άλλωστε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου θεωρούνται οι γυναίκες που αλλάζουν συχνά ερωτικό σύντροφο. Άλλοι παράγοντες είναι η χρήση σπιράλ, το ιστορικό ΣΜΝ κ.α. - Ποια είναι τα συμπτώματα της σαλπιγγίτιδας;
Η σαλπιγγίτιδα μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα, τα οποία όμως διαφέρουν στο είδος και την ένταση από γυναίκα σε γυναίκα. Συνήθως όμως, είναι πόνοι που παρουσιάζονται χαμηλά στην κοιλιά, αυξημένα κολπικά υγρά και πόνοι κατά τη σεξουαλική επαφή, καθώς επίσης και πυρετός σε κάποιες αρκετά σπάνιες περιπτώσεις ή πόνος κατά την ούρηση, που αρκετές φορές λανθασμένα συγχέεται με ουρολοίμωξη.
Για να διαγνωσθεί η σαλπιγγίτιδα, απαιτείται μία τυπική γυναικολογική εξέταση, καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού υγρού, καθώς και υπερηχογράφημα. - Ποια είναι η θεραπεία;
Το θεραπευτικό πλάνο, ορίζεται από τον γυναικολόγο, όπου συνήθως δίδονται αντιβιοτικά και παυσίπονα, εάν οι πόνοι θεωρούνται ανυπόφοροι. Στόχος είναι η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, ώστε να μην υπάρξει απόφραξη κάποιας από τις δύο σάλπιγγες, με αποτέλεσμα να υπάρξει ενδεχόμενο υπογονιμότητα ή εξωμήτριας κύησης σε περίπτωση που έχουμε γονιμοποίηση του ωαρίου.
Η σαλπιγγίτιδα μπορεί να αποφευχθεί σε αρκετές περιπτώσεις, ενώ σίγουρα μπορεί να αντιμετωπιστεί με σύμμαχο τον Γυναικολόγο μας. Η προσοχή στις ερωτικές επαφές, η χρήση προφυλάξεων και η αποφυγή εναλλαγής αρκετών ερωτικών συντρόφων, μπορούν να αποτελέσουν σημαντικά μέτα πρόληψης ενάντια στα ΣΜΝ, αλλά και στην εμφάνιση σαλπιγγίτιδας.