Όλα για τους μύκητες!

Η μυκητίαση είναι μια πάθηση που μπορεί να προσβάλει διάφορα σημεία του σώματος

Η μυκητίαση είναι μια πάθηση που μπορεί να προσβάλει διάφορα σημεία του σώματος, από τα πέλματα, μέχρι τα γεννητικά όργανα. Η πιο συνήθης μορφή μύκητα που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα είναι ο Candida Albicans, γι’ αυτό και η πάθηση αποκαλείται από τους ειδικούς «καντιντίαση».

Οι μύκητες των γεννητικών οργάνων της γυναίκας αποτελούν έναν σαπρόφυτο (μη παθογόνο) μικροοργανισμό της φυσιολογικής χλωρίδας του γυναικείου κόλπου.

Η λοίμωξη απο αυτούς τους μικροοργανισμούς επέρχεται όταν οι μύκητες πολλαπλασιαστούν, κάτι που συμβαίνει στην περίπτωση που εμφανιστούν διάφοροι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη τους.

Οι πιο συνηθισμένοι από αυτούς είναι:

Η χρήση των αντιβιοτικών φαρμάκων –τα αντιβιοτικά καταστρέφουν τα μικρόβια με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός των μυκήτων.
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης –η τιμή του σακχάρου στα ούρα είναι αυξημένη, με αποτέλεσμα να ευνοείται η ανάπτυξη μυκήτων.
  • Η λήψη αντισυλληπτικών δισκίων και συγκεκριμένα της προγεστερόνης.

Σε κάθε πρίπτωση, η μυκητίαση δεν ανήκει στα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, αν και δεν αποκλείεται να προκληθεί και από το σεξ.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα μυκητίασης στις γυναίκες είναι τα εξής:

  • Πόνος, φαγούρα, ερεθισμός, φλεγμονή στο αιδοίο και στον κόλπο
  • Κολπικές εκκρίσεις
  • Πρήξιμο και κοκκίνισμα του αιδοίου
  • Η εσωτερική επιφάνεια του κόλπου μπορεί να είναι καλυμμένη με λευκό επίχρισμα
  • Το δέρμα της περιοχής μπορεί να είναι ευαίσθητο και να παρουσιάζει σπασίματα
 

Η θεραπεία

Η θεραπεία στις γυναίκες περιλαμβάνει πλύσιμο με αντισηπτικό σκεύασμα και καλό στέγνωμα. Στη συνέχεια τοποθετούνται κρέμες με δράση κατά των μυκήτων που περιέχουν μικοναζόλη, τερκοναζόλη, τιοκοναζόλη, κλοτριμαζόλη ή άλλα φάρμακα κατά των μυκήτων. Σε γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά, μερικές φορές παρατηρείται επιδείνωση της καντιτίασης. Στις περιπτώσεις αυτές, συνήθως συστήνεται η διακοπή των αντισυλληπτικών για μερικούς μήνες.

Σε κάθε περίπτωση, αν έχετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, τότε καλό θα είναι να επισκεφτείτε ένα γυναικολόγο, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει για τη λήψη κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.

Η διάγνωση γίνεται με το ιστορικό, την κλινική εικόνα του ασθενή και την άμεση συλλογή υλικού από τον κόλπο για εξετάσεις.

μύκητεςμυκητιάσειςΌλα για τους μύκητες!