Πρόκειται για την πιο συχνή μόλυνση, κυρίως των γυναικών νεαρής ηλικίας, με ενεργή σεξουαλική ζωή. Πόσο επικίνδυνες είναι και τι προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν;
- Τι είναι οι τριχομονάδες;
Είναι μονοκυτταρικά παράσιτα, τα οποία ζουν και αναπτύσσονται σε υγρές περιοχές, γι’ αυτό όταν βρουν φιλόξενο μέρος τον κόλπο μίας γυναίκας, εγκαθίστανται και εξαπλώνονται εκεί.
- Πώς μεταδίδονται;
Με τη σεξουαλική επαφή, δίνοντας συνήθως συμπτώματα μυκητίασης ή ουρολοίμωξης. Όμως δεν είναι καθόλου απίθανο, να κολλήσετε όταν έρθει η γεννητική περιοχή σας σε επαφή με άλλα υγρά ή βρεγμένα αντικείμενα, όπως μαγιό, εσώρουχα, υγρές ή βρεγμένες πετσέτες κ.α.
Πώς θα τις καταλάβω;
Εάν μολυνθείτε θα παρατηρήσετε συνήθως συμπτώματα μέσα σε 5-25 ημέρες, με κυριότερα τα εξής:
- Αφρώδης, κιτρινωπή ή πρασινωπή έκκριση από τον κόλπο
- Δυσάρεστη μυρωδιά
- Πόνος κατά την σεξουαλική επαφή
- Φαγούρα ή πόνος κατά την ούρηση
- Ερεθισμός των γεννητικών οργάνων ή των τοιχωμάτων του κόλπου
Έχω τα συμπτώματα. Τι να κάνω;
Μία επίσκεψη σε γυναικολόγο, για να του αναφέρετε τα συμπτώματα. Θα πρέπει επίσης να υποβληθείτε σε ανάλυση ούρων, Τεστ Παπανικολάου και συλλογή δείγματος υγρού από τον κόλπο.
- Θεραπεία
Η θεραπεία για την αντιμετώπιση των τριχομονάδων, περιλαμβάνει αντιβιοτική φαρμακευτική αγωγή, η οποία λαμβάνεται είτε από το στόμα είτε κολπικά. Οι τριχομονάδες από τη στιγμή που θα εντοπιστούν και εάν γίνει σωστή θεραπευτική αγωγή, τότε είναι απόλυτα ιάσιμες, μιας και η αγωγή θα διώξει το παράσιτο από τον οργανισμό. Δεν σημαίνει όμως ότι αποκτάτε ανοσία, αφού μπορεί να κολλήσετε ξανά.
Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία
- Χρησιμοποιήστε προφυλακτικό σε κάθε επαφή
- Αποφύγετε την εναλλαγή ερωτικών συντρόφων
- Αποφύγετε την ανταλλαγή αντικειμένων κοινής χρήσης
- Μην ανταλλάζετε ρούχα, εσώρουχα κτλ με τις φίλες σας
Γνωρίζετε ότι…
- Οι τριχομονάδες σε μια έγκυο, μπορεί να προκαλέσουν πρόωρη γέννα ή να οδηγήσουν σε ένα λιποβαρές μωρό.
- Οι τριχομονάδες μπορεί να προκαλέσουν σαλπιγγίτιδα, με σημαντικές επιπτώσεις στον οργανισμό της γυναίκας, όπως στείρωση.
- Οι τριχομονάδες δεν μπορούν να επιβιώσουν στο στόμα ή τον πρωκτό, ενώ μπορούν να επιβιώσουν για 45 ολόκληρα λεπτά εκτός ανθρώπινου οργανισμού!