Αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι αν και οι ρυθμοί της ζωής αλλάζουν μετά τη γέννα, η ζωή του ζευγαριού και μάλιστα η σεξουαλική του ζωή επανέρχεται έτσι απλά. Είναι μύθος να πιστεύουμε ότι μετά από την τόσο μεγάλη και σημαντική αλλαγή που βιώνει το ζευγάρι μετά τη γέννηση του παιδιού του και κυρίως του πρώτου παιδιού ότι όλα γίνονται όπως και πριν. Ο γυναικολόγος Δρ. Νικόλαος Ναούμ και ο νευρολόγος-ψυχίατρος Δρ. Θάνος Ασκητής μας εξηγούν τους λόγους:
Όταν η νέα μητέρα αντικρίζει ένα σώμα στον καθρέπτη ταλαιπωρημένο από την εγκυμοσύνη, είναι λογικό και επόμενο να μην νιώθει θελκτική η ίδια, με αποτέλεσμα να αποφεύγει την επαφή με τον σύντροφό της. Από την άλλη πλευρά, η σεξουαλική επαφή είναι απαραίτητη για το ζευγάρι για να καταφέρει να δεθεί ξανά, μετά την έλευση του παιδιού στη ζωή τους. Σύμφωνα με το γυναικολόγο Δρ. Νικόλαο Ναούμ κύριοι λόγοι για τους οποίους αποφεύγεται συνήθως η σεξουαλική επαφή είναι:
- Έντονος πόνος
Μετά τον τοκετό, απαιτείται ένα χρονικό διάστημα για να επανέλθουν τα όργανα στη φυσιολογική τους κατάσταση (συνήθως προτείνεται αποχή 4-6 εβδομάδες μετά τον τοκετό). Μην ξεχνάμε ότι ενδεχομένως να έχουν γίνει τομές στο περίναιο, με αποτέλεσμα η επαφή να είναι ιδιαίτερα επώδυνη. Επίσης, κατά τον θηλασμό παρατηρείται πτώση των οιστρογόνων, γεγονός που προκαλεί ξηρότητα του κόλπου και άρα δυσκολία και πόνο κατά τη διείσδυση. Εάν ο έντονος πόνος συνεχίζει να υπάρχει για καιρό, τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα γυναικολόγο.
- Αδυναμία
Οι πρώτες εβδομάδες με το μωρό είναι ιδιαίτερα δύσκολες, καθώς θα πρέπει να συνηθίσετε το πρόγραμμά του εάν θηλάζετε, θα ξυπνάτε το βράδυ, θα έχετε διακεκομμένο ύπνο κ.α. Το αποτέλεσμα είναι να νιώθετε αδύναμη και κουρασμένη για οποιαδήποτε επαφή με τον σύντροφό σας. Η κούραση και η έντονη ανησυχία του εάν “τα κάνω όλα σωστά με το παιδί” είναι οι κύριοι εχθροί της σεξουαλικής επαφής μετά τον τοκετό.
- Οι ορμόνες
Ο οργανισμός μετά τον τοκετό, μπαίνει σε “καταστολή”, για να καταφέρει να επανέλθει άμεσα. Επίσης, λόγω του ορμονικού σας συστήματος, ενδεχομένως να βγει γάλα από τις θηλές κατά την επαφή, γι’ αυτό φροντίστε να έχετε θηλάσει πριν από την επαφή με τον σύντροφό σας. Μην ξεχνάμε όμως την αντισύλληψη, καθώς οι μήνες μετά τον τοκετό είναι άκρως “επικίνδυνοι” για νέα σύλληψη.
- Το σώμα
Μετά τον τοκετό είναι πολύ πιθανό να υπάρχει χαλάρωση στην κοιλιά ή στο στήθος, ραγάδες, ακόμα και χαλάρωση κόλπου. Η εικόνα αυτή και μόνο, δημιουργεί στη γυναίκα έλλειψη αυτοπεποίθησης. Μετά από 1-2 φυσιολογικούς τοκετούς, αρκετές γυναίκες αναφέρουν ότι δεν νιώθουν την ίδια ικανοποίηση από τον σύντροφό τους όπως πριν, ότι νιώθουν τον κόλπο τους πιο χαλαρό. Και είναι αλήθεια! Όταν περνά από τον κόλπο το κεφάλι του παιδιού, τότε υπάρχει απότομη χαλάρωση, η οποία όμως στις ημέρες μας διορθώνεται πολύ εύκολα με την πλαστική κόλπου. Η επέμβαση διαρκεί λιγότερο από 1 ώρα, επαναφέρει τον κόλπο στην αρχική του κατάσταση, ενώ την ίδια ημέρα επιστρέφετε στο παιδί σας χωρίς να απαιτείται παραμονή σε νοσοκομείο. Αρκετές γυναίκες είδαν τη σεξουαλική τους ζωή να αλλάζει, μετά από τη συγκεκριμένη επέμβαση, καθώς μείωσαν το εύρος του κόλπου εντυπωσιακά.
Οι λόγοι όμως μπορεί να είναι και πολύ βαθύτεροι. Όπως εξηγεί ο Δρ. Θάνος Ασκητής, οι δύο σύντροφοι περνούν σε μία νέα φάση ζωής όπου οι ευθύνες τους αλλάζουν, δεν είναι πλέον δύο άτομα στο σπίτι αλλά τρία ή και περισσότερα… Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το πώς θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις νέες αυτές συνθήκες, το άγχος και η αγωνία μεγαλώνει, με αποτέλεσμα να «χάνονται» από σύντροφοι και εραστές και να προσπαθούν να προσαρμοστούν στο νέο τους ρόλο: αυτό του γονιού.
- Συναισθηματικές αλλαγές
Οι συναισθηματικές αλλαγές είναι μεγάλες και κυρίως στη γυναίκα που αφιερώνεται στην κυριολεξία στο μωρό της, δίνοντάς του μεγάλο κομμάτι του ερωτισμού και της φροντίδας της. Βιώνει ψυχοσυναισθηματικές εντάσεις. Οι συναισθηματικές της αντιδράσεις και οι αλλαγές στη διάθεση είναι συχνές. Ενώ από τη μία διακατέχεται από συναισθήματα χαράς και περηφάνιας που έγινε μητέρα, από την άλλη μπορεί να γίνει μελαγχολική, ευέξαπτη, αγχώδης, ευσυγκίνητη, με αβεβαιότητα και ανασφάλεια για τον μητρικό ρόλο.
Αντιμέτωπη πλέον με τη νέα αυτή φάση ζωής, νιώθει ότι θα «πρέπει να τα καταφέρει» καθώς προστίθεται και νέος ρόλος: από ερωμένη και σύντροφος, γίνεται και μητέρα με αποτέλεσμα ο ρόλος της συντρόφου – ερωμένης να βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα ή ακόμη και να «ξεχνιέται» για αρκετό καιρό. Σημαντική φαίνεται σε αυτό το στάδιο η συμβολή του συντρόφου της, τον οποίο βλέπουμε συχνά να ζηλεύει και να θυμώνει με το νέο μέλος που ήρθε και άλλαξε τη ζωή τους, κλέβοντάς του τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή της γυναίκας του. Και εκείνος περνάει από συναισθηματικές διακυμάνσεις. Γι αυτό το ζευγάρι θα πρέπει να μιλάει για το πώς αισθάνεται, για τους φόβους του, τα άγχη και τους προβληματισμούς του, ώστε ο ένας να στηρίζει τον άλλον.
- Η ψυχολογία του σώματος
Επιπλέον οι σωματικές αλλαγές και η εικόνα σώματος της γυναίκας επηρεάζουν την εικόνα και την αίσθηση εαυτού. Το ότι γέννησε, δεν σημαίνει ότι γυρίζει από το μαιευτήριο με μία καλλίγραμμη σιλουέτα. Τα κιλά εξακολουθούν και υπάρχουν, η γυναίκα αγχώνεται στο τι πρέπει να κάνει για να τα διώξει, νιώθει αμήχανα, άβολα και άσχημα με το σώμα της – που όσο καιρό ήταν έγκυος μπορούσε να δικαιολογήσει το βάρος της. Ντρέπεται να εμφανιστεί στον σύζυγό της γυμνή, νιώθει ότι δεν θα του είναι ευχάριστο να την αγγίξει.
Αγχώνεται για το πώς θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στο ερωτικό κάλεσμα του συντρόφου της, νιώθει αμηχανία, ενώ συχνά νιώθει ενοχές που δίνεται στη δική της σωματική ευχαρίστηση και ηδονή. Αρκετά συχνά και οι δύο σύντροφοι θεωρούν ότι τώρα που έγιναν γονείς δεν θα μπορούν να συνεχίσουν τη σεξουαλική τους ζωή με τη ζωντάνια και την ποικιλία που υπήρχε πριν. Θεωρούν ότι πρέπει να «σοβαρέψουν» και να «ωριμάσουν» σεξουαλικά, μπαίνοντας σε απαγορεύσεις αλλά και περιορισμούς των σεξουαλικών παιγνιδιών, ξεχνώντας ότι εξακολουθούν να είναι και εραστές…
Ευχαριστούμε το Δρ. Θάνο Ασκητή, Νευρολόγο – Ψυχίατρο, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Παν/μίου Αθηνών και Πρόεδρο του Ινστιτούτου Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας , www.askitis.gr, τηλ. 210 7797979
Και τον Dr. Νικόλαο Ναούμ, Μαιευτήρα – Χειρουργό Γυναικολόγο, ειδικευμένο στην Κοσμητική και Επανορθωτική Γυναικολογία, www.ananeosi.gr, τηλ. 210 8835100