Πρόσφατη έρευνα έρχεται να ρίξει φως στη χρήση των αντισυλληπτικών. Το ποσοστό προτίμησης των Ελληνίδων ως μέσο αντισύλληψης είναι πολύ μικρό (μόλις 2,4%) τη στιγμή που το ποσοστό στην Ευρώπη αγγίζει το 50%.
- Το προσωπικό σας χάπι
Τα αντισυλληπτικά χάπια έκαναν την εμφάνισή τους τη δεκαετία του ’60. Σήμερα, υπάρχουν αμέτρητα σκευάσματα, τα οποία βελτιώνονται διαρκώς, λόγω της πλούσιας βιβλιογραφίας που διαθέτουμε πια. Ένα κλασικό λάθος που κάνουν οι γυναίκες, είναι ότι αγοράζουν μόνες τους ένα αντισυλληπτικό χάπι από το φαρμακείο, χωρίς να έχει προηγηθεί μία γυναικολογική επίσκεψη. Θα πρέπει λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε, ότι δεν κάνουν όλα τα αντισυλληπτικά για όλες τις γυναίκες, ούτε είναι σωστό εάν ξεμείνατε από χάπια να πάρετε ένα από τη φίλη σας. Μην ξεχνάτε, ότι τα χάπια που έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας, ανταποκρίνονται αποκλειστικά στη δική σας περίπτωση και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνετε αλχημείες ή να προμηθευτείτε όποιο χάπι βρείτε μπροστά σας.
- Σταμάτησα τα αντισυλληπτικά γιατί πάχυνα
Ας μην ξεχνάμε ότι οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, ενδέχεται να έχει παρενέργειες. Βάσει μελετών λοιπόν, ένα πολύ μικρό ποσοστό γυναικών, μπορεί να παρουσιάσει μία μικρή αύξηση του βάρους, η οποία οφείλεται κυρίως στην κατακράτηση υγρών και συνήθως είναι προσωρινή. Αντί να σταματήσετε λοιπόν τη λήψη των αντισυλληπτικών, μπορείτε να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να αλλάξετε χάπι.
- Η τήρηση του χρονοδιαγράμματος
Είναι απαραίτητο στη λήψη των αντισυλληπτικών, να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες. Ακόμα και μία ημέρα να ξεχάσετε να πάρετε το χάπι, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
Αν το χάπι για κάποιο λόγο δεν ληφθεί έως και 12 ώρες από την ώρα που θα έπρεπε, τότε για την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να γίνεται χρήση προφυλακτικού.