Ολοένα και περισσότερες γυναίκες φέρνουν στον κόσμο παιδιά με καισαρική. Για ποιο λόγο συμβαίνει όμως αυτό; Πρόκειται για αναγκαιότητα ή απλή δική τους επιλογή;
Από το 1996 μέχρι σήμερα, παρατηρείται μία αύξηση της τάξης του 40% στις καισαρικές. Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει όμως με σιγουριά, αν το ποσοστό οφείλεται στην ανασφάλεια των γυναικών ή σε πραγματική αναγκαιότητα. Σαφώς η καισαρική έχει σώσει πολλές ζωές μητέρων και νεογνών, αλλά μήπως οι γυναίκες έχουν πάψει να δίνουν “μία ευκαιρία στη φύση” και αναζητούν τον πιο ανώδυνο τρόπο να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί;
Καισαρική πρέπει να γίνει όταν…
- Όταν έχουμε εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου
- Όταν έχουμε δίδυμα ή τρίδυμα
- Όταν υπάρχουν προβλήματα στον πλακούντα ή προηγούμενες καισαρικές
- Όταν υπάρχει πραγματική δυσκολία διόδου του παιδιού από το γεννητικό σύστημα της γυναίκας (π.χ όταν υπάρχει πραγματική δυσαναλογία του μεγέθους του κεφαλιού του παιδιού και της λεκάνης της γυναίκας)
- Σε περίπτωση που παρατηρηθεί οποιαδήποτε επιπλοκή κατά τη διάρκεια της γέννας
Μην ξεχνάμε ότι η Καισαρική είναι χειρουργείο και μπορεί στα χέρια ενός έμπειρου Μαιευτήρα – Χειρουργού να είναι επέμβαση ρουτίνας, όμως κάθε χειρουργείο μπορεί να έχει επιπλοκές, αλλά και χρόνο αποκατάστασης.
Επίσης, μετά από μία καισαρική, η γυναίκα οφείλει να παραμείνει για κάποιο διάστημα σε ακινησία, ώστε να επουλωθούν οι τομές που έχουν γίνει στη μήτρα και το δέρμα.
- Ο φυσιολογικός τοκετός
Σαφώς η ταλαιπωρία της γυναίκας κατά τη διάρκεια του τοκετού είναι μεγάλη, απλώς είναι πολύ σημαντική η αίσθηση να νιώσετε τη στιγμή που βγαίνει το παιδί σας και να μην αφήσετε οποιαδήποτε αναισθησία να σας χαλάσει την πρώτη αγκαλιά. Θα πρέπει να τονίσουμε όμως, ότι και ο φυσιολογικός τοκετός εμπεριέχει τους ίδιους κινδύνους κινδύνους, απλώς σε μικρότερο ποσοστό, αφού έχει φροντίσει η φύση για αυτό.
- Τότε γιατί τόσες καισαρικές;
Δεν σημαίνει ότι όλες οι καισαρικές που έχουν γίνει οφείλονται σε επιπλοκές. Ένας από τους πιο συχνούς λόγους είναι ότι λόγω προβλημάτων γονιμότητας, ολοένα και περισσότερα ζευγάρια καταφεύγουν στην εξωσωματική. Έτσι, η πιθανότητα να γεννήσουν δίδυμα ή και τρίδυμα πολλαπλασιάζεται, με αποτέλεσμα να καθίσταται απαραίτητη η καισαρική. Επίσης, ας μην ξεχνάμε την πίεση που ασκούν οι γυναίκες στον ιατρό τους για καισαρική, φοβούμενες τον τοκετό, τις επιπλοκές, τον πόνο κ.α.
Η γνώμη του Dr. Νικόλαου Ναούμ
“Τον τρόπο που θα έρθει ένα παιδί στον κόσμο, δεν μπορεί να τον επιλέξει η μητέρα, αλλά ο γιατρός που παρακολουθεί την πορεία της εγκυμοσύνης της. Σαν γιατρός τάσσομαι χωρίς αμφιβολία υπέρ του φυσιολογικού τοκετού, καθώς η δουλειά μας είναι να υπηρετούμε τη φύση. Ευτυχώς όμως, που η επιστήμη προχωρά και έχουμε καταφέρει να σώσουμε μητέρες και παιδιά με την καισαρική σε δύσκολες περιπτώσεις. Άρα, αν μιλάμε για μία ομαλή εγκυμοσύνη φυσιολογικό τοκετό, η γυναίκα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και μπορεί με τη βοήθεια του γιατρού να νιώσει το μεγαλείο της στιγμής που γίνεται μητέρα”.