- Ακανόνιστη έμμηνος ρύση
Η εμμηνόπαυση είναι ουσιαστικά η απώλεια της γονιμότητας, μια περίοδος που πέφτουν σταδιακά τα επίπεδα των οιστρογόνων, και έτσι είναι λογικό η έμμηνος ρύση σας να γίνεται ακανόνιστη και πιο σποραδική. Κατά τη διάρκεια της προεμμηνόπαυσης (ξεκινά περίπου στο 40ο έτος της ηλικίας και διαρκεί μέχρι τις πρώτες άτακτες μηνιαίες έμμηνες ρύσεις) και της περιεμμηνόπαυσης (περίοδος η οποία ξεκινά ένα έως δύο χρόνια πριν το τέλος της περιόδου και διαρκεί μέχρι ένα με δύο χρόνια μετά το τέλος της περιόδου), η έμμηνος ρύση γίνεται ολοένα και πιο ασταθής: περισσότερο ή λιγότερο συχνή, με μικρή ροή αίματος, πλασματικές περιόδους, αλλά και κύκλο πιο σύντομο ή πιο μεγάλο.
- Εξάψεις
Εξάψεις βιώνουν περισσότερες από το 75% των γυναικών που περνούν στην εμμηνόπαυση. Πρόκειται για αίσθηση έντονης θερμότητας, εφίδρωση και ταχυκαρδία που μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά έως μισή ώρα.
- Εναλλαγές στη διάθεση
Όλοι περνάμε εναλλαγές στη διάθεσή μας, αλλά αυτές που συχνά συνοδεύουν την εμμηνόπαυση είναι πιο συχνές και πιο ακραίες. Να είστε σε επιφυλακή για ακανόνιστα συναισθήματα, όπως θυμό, κατάθλιψη, υπερδιέγερση, ευερεθιστότητα, που μοιάζουν τυχαία και δύσκολα μπορούν να ελεγχθούν.
- Προβλήματα ύπνου και νυχτερινή εφίδρωση
Πολλές γυναίκες στην εμμηνόπαυση αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου κυρίως εξαιτίας των νυχτερινών εφιδρώσεων (μοιάζουν με τις εξάψεις αλλά είναι πιο έντονες και συμβαίνουν τις βραδινές ώρες), αλλά και του αυξημένου άγχους. Αποτέλεσμα, έλλειψη ύπνου που σας κάνει οξύθυμες και δημιουργεί προβλήματα με τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και την ικανότητα συγκέντρωσής σας.
- Μειωμένη λίμπιντο
Οι μειωμένες γυναικείες ορμόνες αποτελούν τη βάση της εμμηνόπαυσης, γεγονός που σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί σε μια σαφή έλειψη σεξουαλικής επιθυμίας. Άλλο ένα σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης είναι και η ξηρότητα του κόλπου που μπορεί να δημιουργήσει δυσφορία ακόμη και πόνο κατά τη σεξουαλική πράξη.
- Προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα
Κατά τη διάρκεια της κλιμακτηρίου, είναι πιθανό να υποφέρετε από ουρολοιμώξεις και φλεγμονές του ουροποιητικού, όπως η κυστίτιδα.
Σε κάθε περίπτωση και επειδή κάθε γυναίκα βιώνει διαφορετικά την εμμηνόπαυση, το πιο σωστό θα ήταν να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό. Μην ξεχνάτε ότι ο γυναικολόγος σας είναι ο πλέον αρμόδιος να αναλύσει με σαφήνεια τα συμπτώματα και να σας υποδείξει τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισής τους.