Εάν πρόκειται για μία φυσιολογική εγκυμοσύνη, όπου η μήτρα βρίσκεται σε πρόσθια θέση, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα στη σεξουαλική επαφή, η οποία μπορεί να είναι το ίδιο ευχάριστη και για τους δύο συντρόφους. Κατά την κύηση άλλωστε η γυναίκα βρίσκεται σε συνήθως καλή ψυχολογική κατάσταση, λόγω της αύξησης των ορμονών, με αποτέλεσμα να αισθάνεται θελκτική και να έχει ανεβασμένη σεξουαλική διάθεση.
Εάν από την άλλη πλευρά έχουμε μία εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου με ιστορικό αποβολών, αιμορραγία, ανεπαρκή τράχηλο, αποβολή πλακούντα κτλ τότε η επαφή είναι έως απαγορευμένη, γιατί μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το παιδί. Κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ισχύουν ακριβώς οι ίδιοι κανόνες μόνο που θα πρέπει να βρίσκετε στάσεις αναπαυτικές και για τους δύο. Καλό είναι να αποφύγετε την επαφή μετά την 36η εβδομάδα, καθώς υπάρχει κίνδυνος πρόωρου τοκετού.
- Μπορώ να βλάψω το μωρό;
Εάν πρόκειται για μία φυσιολογική εγκυμοσύνη, το μωρό δεν διατρέχει κίνδυνο. Το έμβρυο είναι απόλυτα προστατευμένο από το αμνιακό υγρό και το μυϊκό σύστημα της μήτρας, άρα δεν υπάρχει πρόβλημα τραυματισμού.
- Υπάρχει σεξουαλική διάθεση;
Σε άλλες γυναίκες ναι, σε άλλες όχι. Σε αρκετές περιπτώσεις γυναικών, το αίμα έχει αυξημένη ροή στην περιοχή της λεκάνης, με αποτέλεσμα να διογκώνονται τα χείλη του αιδοίου και να υπάρχει μεγαλύτερος ερεθισμός. Άλλες γυναίκες, λόγω της ναυτίας, της ζάλης και της γενικότερης φόρτισης του πρώτου ειδικά 3μηνου δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για σεξ!
- Μπορεί ο οργασμός να προκαλέσει αποβολή;
Ο οργασμός προκαλεί συσπάσεις, αλλά είναι διαφορετικές από τις συσπάσεις τοκετού. Απλώς καλό είναι να μην εκσπερματίσει ο σύντροφός σας μέσα στον κόλπο ειδικά τους τελευταίους μήνες, καθώς το σπέρμα περιέχει προσταγλαδίνη, μία ουσία που σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να δώσει το «σύνθημα» στον οργανισμό σας ότι ήρθε η ώρα να γεννήσει και να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό.