Τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα στην περίοδο της εγκυμοσύνης μπορεί να επιφέρουν σοβαρές συνέπειες σε εσάς και το μωρό σας γι’ αυτό καλό είναι να είστε ενήμερη.
Τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα είναι οι βακτηριακές ή ιογενείς ασθένειες που μπορεί να κολλήσετε ως επί το πλείστον με κάθε είδους σεξουαλική επαφή με έναν μολυσμένο σύντροφο. Ορισμένες λοιμώξεις μπορεί να περάσουν στο μωρό σας μέσω του πλακούντα ή να μεταδοθούν κατά τη διάρκεια του τοκετού ή όταν σπάνε τα νερά. Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να είναι πολύ σοβαρές, ακόμα και να απειλήσουν τη ζωή ενός νεογέννητου, να οδηγήσουν σε μακροχρόνια μη αναστρέψιμα για την υγεία του παιδιού προβλήματα, να αυξήσουν τον κίνδυνο αποβολής, πρόωρου τοκετού, λοίμωξη της μήτρας, και θνησιγένεια.
Τα πιο συχνά σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα είναι τα:
- Χλαμύδια
- Έρπης γεννητικών οργάνων
- Βλεννόρροια
- Ηπατίτιδα Β
- HIV / AIDS
- HPV
- Σύφιλη
- Τριχομονάδες
Επειδή ο εντοπισμός και η θεραπεία των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι εξαιρετικής σημασίας, ο ιατρός σας θα σας εξετάσει για πολλές από αυτές τις λοιμώξεις κατά την πρώτη σας επίσκεψη προγεννητικού ελέγχου. Ακόμα κι αν δεν είστε σε μια σχέση υψηλού κινδύνου τώρα, μερικά σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, μπορούν να παραμονεύουν στο σώμα σας για χρόνια χωρίς συμπτώματα. Καλό θα είναι επίσης, να γνωρίζετε το ιστορικό σας για να τον ενημερώσετε ανάλογα. Αν είστε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, θα πρέπει να ελεγχθείτε ξανά στο τρίτο τρίμηνο, ή νωρίτερα αν εμφανίσετε συμπτώματα εσείς ή ο σύντροφός σας.
- Πως μπορώ να προστατευτώ;
Η αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα και η χρήση προφυλακτικού είναι οι τρόποι για να προστατευθείτε. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε επίσης ότι ο σύντροφός σας, σας είναι πιστός και ότι δεν κάνει χρήση ενοδφλεβίων ναρκωτικών. Στην περίπτωση της ηπατίτιδας Β, υπάρχει εμβόλιο το οποίο μπορείτε να κάνετε με ασφάλεια και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μετά τη γέννα, αν είστε 26 ετών ή νεότερη, μπορείτε να εμβολιαστείτε και ενάντια στον HPV, τον ιό που ευθύνεται για τον καρκίνο της μήτρας. - Μπορώ να θεραπευτώ;
Ναι και η θεραπεία διαφέρει ανάλογα με το νόσημα. Υπάρχουν ορισμένα αντιβιοτικά που είναι ασφαλή για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μπορούν να θεραπεύσουν μη ιογενείς λοιμώξεις, όπως χλαμύδια, γονόρροια και σύφιλη. Οι ιογενείς λοιμώξεις, όπως ο έρπης και το HIV, δεν ανταποκρίνονται στα αντιβιοτικά και δεν μπορούν να θεραπευτούν ωστόσο ο γυναικολόγος σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιιικά φάρμακα. Εάν είστε θετική στον ιό HIV, θα πρέπει να πάρετε ένα συνδυασμό των αντιρετροϊκών φαρμάκων για να κρατηθείτε όσο το δυνατόν υγιέστερη και να μειωθεί ο κίνδυνος το μωρό σας να μολυνθεί.