Αποτελεί αναμφίβολα μία πολύ σημαντική επιλογή για την κάθε γυναίκα, η οποία με την πάροδο των χρόνων εξελίσσεται σε “σχέση ζωής”. Ποια όμως είναι τα κριτήρια για να επιλέξετε τον κατάλληλο γυναικολόγο;
Είναι όμως μόνο η σύσταση το απόλυτο κριτήριο για να επιλέξετε τον γυναικολόγο σας; Όχι! Η επιλογή σας πρέπει να βασιστεί σε περισσότερα κριτήρια, ώστε να χτίσετε μία ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης.
- Η σύσταση
Είναι η αρχή. Το γεγονός ότι η φίλη σας προτείνει τον γυναικολόγο της είναι σημαντικό, μιας και έχει μείνει η ίδια ικανοποιημένη. Θα πρέπει να θυμάστε όμως, ότι η επιλογή της βασίζεται όχι μόνο στα δικά της κριτήρια, αλλά και στα δικά της περιστατικά. Με άλλα λόγια μπορεί να μην είχε ποτέ κάποια πάθηση ή νόσημα και να έκανε στον γυναικολόγο της μόνο τον ετήσιο έλεγχό της. Άρα, η φίλη σας δεν μπορεί να έχει μία εμπεριστατωμένη άποψη για το πώς αντιμετωπίζει ο γυναικολόγος της κάποιο πιο σοβαρό θέμα.
- Τα κριτήρια
Η επιλογή σας θα πρέπει να βασίζεται λοιπόν, εκτός από τη σύσταση, σε έναν συνδυασμό κριτηρίων:
- 1.Ενημερωθείτε για τις σπουδές του ιατρού. Το internet προσφέρει πολύ χρήσιμες πληροφορίες για το βιογραφικό των πιο γνωστών ιατρών.
- 2.Δείτε την εξειδίκευση του ιατρού πάνω σε συγκεκριμένους τομείς της γυναικολογίας. Είναι σημαντικό να επιλέξετε έναν ιατρό που συμμετέχει σε συνέδρια, ενημερώνεται και εξειδικεύεται πάνω σε νέα θέματα της επιστήμης του διαρκώς.
- 3.Ζητήστε μία προσωπική συνάντηση με τον ιατρό, πριν από οποιαδήποτε εξέταση, για να δείτε πόσο συζητήσιμος είναι. Θα πρέπει να νιώθετε άνετα να συζητήσετε οποιοδήποτε γυναικολογικό πρόβλημα και να εκφράσετε κάθε απορία στον ιατρό σας, ενώ εκείνος θα πρέπει με απλά και κατανοητά λόγια να σας απαντήσει σε κάθε ερώτηση.
- 4.Μην ξεχνάτε ότι οι ιατροί επιτελούν κοινωνικό έργο. Θα πρέπει λοιπόν ο γυναικολόγος που θα επιλέξετε να μην αντιμετωπίζει ψυχρά το πρόβλημά σας. Να έχει κατανόηση, επιμονή και υπομονή. Θα πρέπει να είναι διαθέσιμος να σας δώσει έστω και μία άμεση τηλεφωνική λύση στο πρόβλημα που θα προκύψει, μέχρι να τον επισκεφθείτε για να ελέγξει το πρόβλημα (πχ. σε περίπτωση λοίμωξης που θα προκύψει στις διακοπές).
- 5.Επιλέξτε ένα καλά οργανωμένο ιατρείο, που θα σας υπενθυμίζει τον ετήσιο έλεγχό σας και θα παρακολουθεί το ιστορικό σας. Ο γιατρός θα πρέπει να αφιερώνει χρόνο στην εξέταση και να μην παραμελεί κανένα έλεγχο, όπως για παράδειγμα την εξέταση των μαστών.
- Η εγκυμοσύνη
- 1.Ο γυναικολόγος σας θα πρέπει να υπηρετεί τη φύση. Δεν θα πρέπει να σας “αναγκάσει” να κάνετε καισαρική, παρά μόνο αν υπάρχει εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου ή κυοφορείτε δίδυμα. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να φέρετε στον κόσμο το παιδί σας, με φυσιολογικό τοκετό!
- 2.Εδώ οι ερωτήσεις είναι ζωτικής σημασίας. Ο γυναικολόγος σας θα πρέπει να είναι πρόθυμος να απαντήσει σε κάθε απορία σχετικά με εσάς και το παιδί σας.
- 3.Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο γυναικολόγος θα πρέπει να είναι ο “άνθρωπός” σας. Θα πρέπει να αφαιρεί το άγχος σας και να χτίσει μία σχέση εμπιστοσύνης μαζί σας.
Η γνώμη του Γυναικολόγου Dr. Νικόλαου Ναούμ“Εμπιστοσύνη. Αυτή είναι η πιο σημαντική λέξη στη σχέση ανάμεσα στη γυναίκα και τον γυναικολόγο της. Μην ξεχνάμε ότι ο γυναικολόγος είναι από τους λίγους ιατρούς που επισκεπτόμαστε σε ετήσια βάση και προληπτικά. Άρα, είναι σημαντικό να εκτιμούμε τη γνώμη του, να νιώθουμε άνετα μαζί του και να τον εμπιστευόμαστε. Δυστυχώς, δεν είναι λίγες και οι έγκυες που έχουν επισκεφθεί το ιατρείο μου, απογοητευμένες από την παρακολούθηση που είχαν μέχρι τώρα, γεμάτες άγχος για το αν θα καταφέρουν να γεννήσουν ένα υγιές παιδί. Τέλος, θέλω να προτείνω στις γυναίκες να επισκέπτονται κατά καιρούς έναν δεύτερο ή και τρίτο γυναικολόγο, όχι μόνο για να πάρουν μία ακόμα γνώμη, αλλά για να δουν αν κάποιος γυναικολόγος ταιριάζει καλύτερα στον χαρακτήρα και τις απαιτήσεις τους.”