Στις μέρες μας ολοένα και περισσότερα ζευγάρια αποθαρρύνονται επειδή δεν τεκνοποιούν με ευκολία. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι περιπτώσεις των ζευγαριών που επιλέγουν την τεχνητή γονιμοποίηση προτού εξαντλήσουν όλες τις πιθανότητες για τη φυσική.
Η πίεση από το οικογενειακό περιβάλλον, η επιθυμία του ζευγαριού να γίνουν γονείς και τα παραδείγματα των φίλων που απέκτησαν παιδί γιατί «απλώς συνέβη» αυξάνουν πολλές φορές το στρες, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τη διαδικασία και μετατρέποντας το σεξ σε «αγγαρεία», ή σωστότερα, εργαλείο. Σκεφτείτε ωστόσο, πως αν όλη σας τη ζωή ως τώρα αποφεύγατε τη σύλληψη, το να μείνετε έγκυος είναι μία διαδικασία που απαιτεί την προετοιμασία της.
Τι μπορείτε να κάνετε για να ετοιμαστείτε σωματικά και ψυχολογικά;
- Εντείνετε τις προσπάθειες από τον Οκτώβριο και έπειτα. Η εποχή του χρόνου (και η θερμοκρασία) μπορεί να παίξει ρόλο στις πιθανότητες σύλληψης. Η τεστοστερόνη μειώνεται το καλοκαίρι και κορυφώνεται το φθινόπωρο, συμπαρασύροντας τη σεξουαλική επιθυμία και την παραγωγή του σπέρματος.
- Φτιάξτε τη διατροφή σας. Ο γυναικολόγος σας μπορεί να σας συμβουλεύσει ανάλογα με τον δικό σας οργανισμό, αφού δομήσει το προσωπικό σας προφίλ, ανάλογα με το ιατρικό σας ιστορικό και τις καθημερινές σας συνήθειες.
- Κοιμηθείτε καλά. Οι διαταραχές στον ύπνο έχουν συνδεθεί με παχυσαρκία, κατάθλιψη, καρκίνο και πολύ πρόσφατα με υπογονιμότητα. Κοιμηθείτε νωρίς, χωρίς να εκτίθεστε στο φως. Η ορμόνη μελατονίνη, η οποία εκκρίνεται στο σκοτάδι, έχει προστατευτική δράση στα ωάρια.
- Χαλαρώστε. Το αυξημένο στρες μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο κάπνισμα, διαταραχές της όρεξης, αποχή από φυσικές δραστηριότητες και αϋπνία συνήθειες που δεν βοηθούν στην καταπολέμηση της υπογονιμότητας.
- Αν μόλις βγήκατε από μια μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή ή περάσατε μια ορμονική διαταραχή πρέπει να κάνετε υπομονή. Δώστε στον οργανισμό σας χρόνο να επανέλθει στα φυσιολογικούς του ρυθμούς. Ο γιατρός σας θα σας πει, ανάλογα με την πάθηση, πότε μπορείτε να σκεφτείτε την εγκυμοσύνη.