Δεν είναι ούτε μία, ούτε δύο οι φορές, που αναγκαστήκατε να μπείτε στη διαδικασία να αντιμετωπίσετε μία κολπική λοίμωξη.
Μάλιστα, τον τελευταίο καιρό, έχουν αρχίσει να γίνονται ιδιαίτερα συχνές οι επισκέψεις στον γυναικολόγο… Μήπως τελικά το πρόβλημα δεν είναι η αντιμετώπιση, αλλά η πρόληψη;
Οι κολπικές λοιμώξεις συμβαίνουν όταν βακτήρια, μύκητες και άλλοι μικροοργανισμοί αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα στον γυναικείο κόλπο –κάποιοι από αυτούς βρίσκονται ήδη στην περιοχή αλλά σε υγιή επίπεδα– ενώ η ελλιπής υγιεινή και το σεξ χωρίς προφυλάξεις είναι από τις βασικές αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις.
Πώς μπορείτε να προλάβετε τις κολπικές λοιμώξεις; Ακολουθήστε τις παρακάτω απλές συμβουλές:
- Φροντίστε να διατηρείτε την ευαίσθητη περιοχή στεγνή, ειδικά μετά το μπάνιο.
- Προτιμήστε εσώρουχα από 100% βαμβάκι (μόνο αυτά κρατούν την υγρασία μακριά από το δέρμα σας) και αποφύγετε όλα όσα είναι φτιαγμένα από νάιλον ή άλλες συνθετικές ίνες, τα οποία εμποδίζουν την κυκλοφορία του αέρα.
- Πλένετε τα εσώρουχά σας με απαλό σαπούνι (πράσινο ή απορρυπνατικό για ευαίσθητα ρούχα) και μην χρησιμοποιείτε μαλακτικό.
- Ξεπλένετε καλά τα εσώρουχα μετά την πλύση και φροντίστε να πλένετε πάντα τα καινούργια εσώρουχα πριν τα φορέσετε για πρώτη φορά.
- Αποφεύγετε να φοράτε πολύ στενά τζιν και καλσόν και προτιμήστε πιο συχνά τις φούστες.
- Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε προϊόντα για τη γυναικεία υγιεινή (ειδικά υγρό καθαρισμού για την ευαίσθητη περιοχή) –το συχνό μπάνιο ή ντους είναι αρκετό για να την κρατήσει καθαρή.
- Μην φοράτε ταμπόν για πολλές ώρες. Πέρα από τις κολπικές λοιμώξεις, υπάρχει κίνδυνος τοξικού σοκ. Επίσης, αφαιρείτε πάντα το ταμπόν πριν τον ύπνο.
- Αλλάζετε πάντα το μαγιό σας μετά το μπάνιο.
- Να πλένεστε πριν και μετά από κάθε σεξουαλική πράξη γιατί έτσι μειώνονται οι πιθανότητες μετάδοσης μυκήτων.