Πόσα κιλά θα πάρω στην εγκυμοσύνη;

Μια πολύ σημαντική περίοδος στη ζωή της γυναίκας, είναι αυτοί οι εννέα μήνες αναμονής, αλλά και αγωνίας, για το τι πρόκειται να συμβεί ή και για το πόσο σωστά προετοιμασμένη είναι για όλο αυτό. Ένα βασικό θέμα που την απασχολεί, πέρα φυσικά από την υγεία του μωρού και την καλή έκβαση του τοκετού, είναι και το θέμα της αύξησης βάρους. Μέχρι πόσα κιλά θεωρούνται φυσιολογικά; Θα μπορέσω να τα χάσω; Αυτές και άλλες ερωτήσεις την ταλαιπωρούν…

Η διατροφή

Η διατροφή παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή της γυναίκας σε κάθε φάση που βιώνει, πόσω μάλλον στην εγκυμοσύνη. Αν εκεινη τρέφεται σωστά, το ίδιο συμβαίνει και στο μωρό που είναι μέσα της, ώστε να μπορέσει να μεγαλώσει όπως πρέπει! Μπορεί λοιπόν κάποτε να πίστευαν οι γιαγιάδες, ότι “πρέπει να τρώνε για δύο”, σήμερα όμως η επιστήμη λέει το ακριβώς αντίθετο, καθώς η γυναίκα θα πρέπει να τρώει φυσιολογικά και ισορροπημένα.

Βέβαια οι τροφές που πρέπει να παίρνει η γυναίκα, επιβάλλεται να έχουν όλα τα στοιχεία που χρειάζεται το έμβρυο και να είναι από όλες τις διατροφικές ομάδες. Πρέπει να φροντίσει αντί για 3 γεύματα που συνήθως παίρνει να τα κάνει 5 μικρότερα, γιατί έτσι μειώνονται και οι λιγούρες.

Η διατροφή της εγκύου πρέπει να περιλαμβάνει πολλά πράσινα λαχανικά και γιαούρτι, γιατί αυτά βοηθάνε στην πρόσληψη του ασβεστίου. Μόλις η εγκυμοσύνη φτάσει στους 3 τελευταίους μήνες, η γυναίκα εκεί πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα, γιατί τότε είναι που το έμβρυο μεγαλώνει σημαντικά και υπάρχει πιθανότητα να αυξηθεί ξαφνικά το βάρος της.

  • Πόσο βάρος θα πάρω;


    Το βάρος που θα πάρει η έγκυος, εξαρτάται εκτός από τη διατροφή, και από το βάρος που είχε πριν την εγκυμοσύνη της. Αν είχε χαμηλό βάρος πριν ξεκινήσει η εγκυμοσύνη, θα πρέπει να πάρει περισσότερα κιλά, δηλαδή από 12-15 κιλά, αν όμως ήταν μετρίου βάρους πριν, θα πρέπει να προσέξει ώστε να πάρει λιγότερα.

    Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί το βάρος που θα πάρει θα επηρεάσει σημαντικά και το βάρος γέννησης του μωρού. Αν πάρει λίγα κιλά, δηλαδή όχι όσα πρέπει για να μεγαλώσει σωστά το έμβρυο,  κινδυνεύει να γεννήσει ένα ελλιποβαρές βρέφος, γεγονός που ίσως θα δημιουργήσει προβλήματα στην καρδιά και στον εγκέφαλο του.

    Αντίθετα αν η γυναίκα αρχίζει να τρώει ανεξέλεγκτα την περίοδο της εγκυμοσύνης, υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν προβλήματα στη μέση της ή στα πόδια της, αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες να χρειαστεί να γεννήσει με καισαρική τομή, ενώ μπορεί να εμφανιστεί και διαβήτης κύησης. Τέλος, μελέτες αποδεικνύουν ότι αν τελικά το μωρό γεννηθεί υπέρβαρο, υπάρχει φόβος να παραμείνει έτσι και αργότερα ως παιδί, αλλά και ως έφηβος.

Μετά τον τοκετό


Με το καλό ήρθε το μωράκι! Τα κιλά όμως δείχνουν να επιμένουν… Σίγουρα δεν πρόκειται για εποχή που θα πρέπει η γυναίκα να σκεφτεί τη δίαιτα, μιας και ο θηλασμός προέχει, ενώ θα πρέπει να αφήσει το σώμα της να επανέλθει και να σταθεροποιηθεί πριν προχωρήσει σε κάτι πιο δραστικό. Μετά από 7-8 μήνες και με ισορροπημένη διατροφή, τα κιλά θα αρχίσουν να υποχωρούν σημαντικά και η αυτοπεποίθηση θα αρχίσει να ανεβαίνει!

Πόσα κιλά θα πάρω στην εγκυμοσύνη;