Τα κολπικά υγρά της γυναίκας, αλλάζουν καθημερινά, ανάλογα με τη φάση του κύκλου στην οποία βρίσκεται. Αποτελούν τον πρώτο αξιόπιστο «μάρτυρα» για μία μόλυνση, μία φλεγμονή, ακόμα και για μία εγκυμοσύνη. Όταν οι αλλαγές των κολπικών υγρών παραμένουν σταθερές από κύκλο σε κύκλο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
- Γιατί έχω πράσινα κολπικά υγρά;
Συνήθως, τα κολπικά υγρά με πρασινωπή απόχρωση, υποδηλώνουν μία ενεργή μόλυνση από τριχομονάδες. Πρόκειται για ένα παράσιτο, που προσβάλλει γυναίκες και άνδρες, το οποίο μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή. Στις γυναίκες, το μικρόβιο βρίσκεται κυρίως στον τράχηλο και στην ουρήθρα, ενώ εκτός από τη σεξουαλική επαφή, μπορεί να μεταδοθεί και από βρεγμένες πετσέτες ή βρεγμένα μαγιό.
Οι τριχομονάδες, αποτελούν ένα από τα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Στα συμπτώματα συνήθως βλέπουμε πράσινες – κίτρινες εκκρίσεις, έντονη δυσοσμία κολπικών υγρών, ινώδεις εκκρίσεις και ερεθισμός γύρω από το αιδοίο
- Τι πρέπει να κάνω;
Καταρχάς, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας, ώστε να διαπιστώσει την ύπαρξη τριχομονάδων, μέσω ενός test ΠΑΠ ή μέσω ανάλυσης ούρων. Θα πρέπει να ακολουθήσετε τη φαρμακευτική αγωγή που θα σας συστήσει, αλλά και να προσθέσετε στη διατροφή σας γιαούρτι και τροφές πλούσιες σε βιταμίνες. Μην ξεχνάτε, ότι επειδή θεραπευτήκατε, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να κολλήσετε ξανά. Μάλιστα, η συχνή λήψη της φαρμακευτικής αγωγής, μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση και να μην έχει καμία επίδραση στον οργανισμό σας
- Και αν το αφήσω να περάσει μόνο του;
Οι τριχομονάδες πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, καθώς αν μείνουν αθεράπευτες αυξάνεται ο κίνδυνος για άλλες μολύνσεις. Επίσης, υπάρχει αυξημένος ο κίνδυνος για σαλπιγγίτιδες, ακόμα για προβλήματα υπογονιμότητας.
Τέλος, μην ξεχνάτε, ότι το μένει μία φλεγμονή αθεράπευτη είναι μία ανεύθυνη στάση, καθώς μπορεί να μεταδίδετε τις τριχομονάδες διαρκώς στους συντρόφους σας.