Μια ισχυρή εξάρτηση. Όλοι έχουν διαβάσει για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και ξέρουν πως ως καπνιστές ή παθητικοί καπνιστές διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να εκδηλώσουν χρόνια νοσήματα. Πόσες λεπτομέρειες όμως ξέρουμε για τις επιπτώσεις του καπνού στην αναπαραγωγή, την κύηση και τη ζωή του βρέφους;
Είσαι καπνίστρια, δηλαδή καταναλώνεις συστηματικά πάνω από 7 τσιγάρα τη μέρα.
Είσαι στη φάση που έχεις αποφασίσει να προχωρήσεις σε μια εγκυμοσύνη αλλά το ευτυχές γεγονός καθυστερεί ανησυχητικά.
Πόσο επηρεάζει το κάπνισμα τη γονιμότητα, την πορεία της εγκυμοσύνης, την ανάπτυξη του εμβρύου και την υγεία του παιδιού σου;
Οι μελέτες δείχνουν πολύ άσχημες στατιστικές και πορίσματα. Το μόνο σίγουρο είναι πως με την απόφασή σου να συνεχίσεις ή να διακόψεις το κάπνισμα μπορείς να αλλάξεις τη ζωή σου και τη ζωή των παιδιών που θέλεις να γεννήσεις.
- Στις γυναίκες οι τοξικές ουσίες του καπνού προκαλούν:
Υπογονιμότητα και στειρότητα, ρίχνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων και την κινητικότητα των σαλπίγγων, ενώ μειώνουν την ποιότητα και την βιωσιμότητα των ωαρίων.
Αν έχεις αρχίσει να ανησυχείς γιατί η πολυπόθητη εγκυμοσύνη δεν έρχεται παρόλο που κάνεις τα πάντα σκέψου πως είναι η στιγμή να αλλάξεις τρόπο ζωής.
Το κάπνισμα δε θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις παιδί, μειώνει δραστικά τις πιθανότητες, οπότε το κόβεις (και ο σύντροφός σου αν είναι καπνιστής) και μπαίνεις σε μια περίοδο αποτοξίνωσης.
Παράλληλα με την βελτίωση της διατροφής και την άθληση η διακοπή του καπνίσματος θα ενισχύσει την καλή λειτουργία των ορμονών σου. - Στην εγκυμοσύνη οι τοξικές ουσίες του καπνού προκαλούν:
Αυξημένο κίνδυνο για εξωμήτριο, ενδομήτριο, προωρότητα και αποβολή. Οι επιπτώσεις στο έμβρυο μπορεί να είναι καθοριστικές για τη ζωή του. Προβλήματα στην ανάπτυξη του αναπνευστικού και νευρικού συστήματος, λιποβαρότητα, σύνδρομο αιφνίδιου νεογνικού θανάτου και πιθανότητα εξάρτησης από τη νικοτίνη είναι μερικές από τις σοβαρές διαταραχές που μπορεί να εμφανίσει το έμβρυο και να τις κρατήσει σε όλη του τη ζωή. Το παιδί που έχει καπνιστές γονείς μπορεί να παρουσιάσει καθυστέρηση στην ανάπτυξη και μαθησιακές δυσκολίες. - Στο βρέφος οι τοξικές ουσίες του καπνού προκαλούν:
Για το βρεφικό αναπνευστικό σύστημα η εισπνοή καπνού είναι ό τι χειρότερο, δεν επιτρέπει στους πνεύμονες να αναπτυχθούν με αποτέλεσμα το παιδί να παρουσιάζει ανεπάρκειες και τάση για άσθμα. Το παθητικό κάπνισμα παχαίνει τα τοιχώματα στις αρτηρίες, συνέπεια; κίνδυνος για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια στην ενήλικη ζωή του. Γενικά ο καπνός έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού, έτσι τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει ως παθητικοί καπνιστές είναι φιλάσθενα.
Ακόμα και αν θέλεις να συνεχίσεις το κάπνισμα προφύλαξε το παιδί σου με απλούς τρόπους:
- Κάπνισε μόνο εκτός σπιτιού.
- Κάπνισε με τα μαλλιά πιασμένα για να μην κρατάνε τις τοξικές ουσίες του καπνού.
- Φόρα μια ρόμπα πάνω από τα ρούχα σου για να μην απορροφούν τον καπνό και άφηνέ τη στο μπαλκόνι.
- Πλύνε τα χέρια, το στόμα και το πρόσωπο σου πριν πλησιάσεις το μωρό.
- Μην αφήνεις τους καλεσμένους να καπνίσουν μέσα στο σπίτι.
- Μην παίρνεις το μωρό σε χώρους που επιτρέπεται το κάπνισμα.