Κολπίτιδα και τραχηλίτιδα: οι πιο συχνές γυναικολογικές παθήσεις

Πρόκειται για πολύ κοινά νοσήματα που επηρεάζουν περισσότερο από το 50% των γυναικών.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για δύο από τις πιο συνηθισμένες φλεγμονές των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Τι είναι η κολπίτιδα και τι η τραχηλίτιδα;

H κολπίτιδα είναι ένα είδος φλεγμονής του κόλπου, ενώ η τραχηλίτιδα είναι φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας (ο τράχηλος συνδέει τον κόλπο με τη μήτρα). Συχνά ο όρος αναφέρεται και ως «κολποτραχηλίτιδα» και εκφράζει την ενιαία φλεγμονή του κόλπου και του τραχήλου, λόγω της γειτνίασης των δύο σημείων.
Πρόκειται για πολύ κοινά νοσήματα που επηρεάζουν περισσότερο από το 50% των γυναικών κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους.

Πώς θα καταλάβω ότι έχω κολπίτιδα ή τραχηλίτιδα;

Η κολποτραχηλίτιδα χαρακτηρίζεται από πυώδεις ή βλεννοπυώδεις εκκρίσεις, καθώς και από σπάνια κολπική αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή ή τη γυναικολογική εξέταση. Κάποιες φορές ίσως υπάρχει ήπιος πόνος στο υπογάστριο (κοιλιά) με ή χωρίς αντανάκλαση στη μέση. Άλλα συμπτώματα είναι κνησμός και κάψιμο, δυσουρία ή συχνουρία και δυσπαρευνία (επώδυνη σεξουαλική επαφή). Συχνά ωστόσο, μπορεί να μην υπάρχουν εμφανή συμπτώματα.
Η οξεία τραχηλίτιδα μπορεί να προκαλέσει περιτονίτιδα αλλά και υπογονιμότητα, αφού οι εκκρίσεις του τραχήλου της μήτρας είναι τοξικές για το σπέρμα.

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο κολπίτιδας και τραχηλίτιδας;

Συνήθως οι παραπάνω φλεγμονές προέρχονται είτε από άμεση μόλυνση του τραχήλου είτε από λοίμωξη του κόλπου ή της μήτρας.

Πιο συγκεκριμένα κολπίτιδα και τραχηλίτιδα μπορεί να προκαλέσουν:

  • Ο γονόκοκκος, οι εντερόκοκκοι, οι στρεπτόκοκκοι και οι σταφυλόκοκκοι. Τα τρία τελευταία μικρόβια αναπτύσσονται συνήθως μετά τον τοκετό.
  • Τα χλαμύδια.
  • H τριχομονάδα και η Gardnerella..
  • Ο ιός του απλού έρπητα.
  • Ο ιός των κονδυλωμάτων (HPV), με ή χωρίς ύπαρξη εμφανών κονδυλωμάτων.
  • Ο χρόνιος ερεθισμός του τραχήλου της μήτρας από τη σεξουαλική επαφή, ειδικά σε γυναίκες νεαρής ηλικίας.
  • Οι τοκετοί, οι διακοπές εγκυμοσύνης, οι διαστολές του τραχήλου της μήτρας, οι διαγνωστικές και κλασματικές αποξέσεις ή οι τοποθετήσεις ραδιενεργών υλικών για τοπική θεραπεία σε περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
  • Η λέπτυνση του τραχήλου της μήτρας λόγω εμμηνόπαυσης.
  • Η μη καλή υγιεινή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Ποιοι τρόποι θεραπείας υπάρχουν;

Η θεραπευτική αγωγή εξαρτάται πάντοτε από τα συμπτώματα και τη σοβαρότητα της φλεγμονής, την ηλικία της ασθενούς, τη συνύπαρξη άλλης ασθένειας και την επιθυμία της γυναίκας για τεκνοποίηση. Έτσι, συνήθως μετά την καθιερωμένη καλλιέργια κολπικού και τραχηλικού υγρού, προτιμάται η χορήγηση αντιβιοτικών από το στόμα και όχι η τοπική εφαρμογή φαρμάκων στον κόλπο, διότι οι οξείες φλεγμονές του ενδοτραχήλου δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς με τοπική θεραπεία.

Εδώ, οι μέθοδοι ποικίλουν ανάλογα με την περίπτωση

  • Laser: Στα χέρια εξειδικευμένων και καταρτισμένων γιατρών, τα Laser αποτελούν πολύτιμο εργαλείο αντιμετώπισης των φλεγμονών του τραχήλου της μήτρας, ειδικά όταν αποτυγχάνουν οι άλλες μέθοδοι.
  • Κρυοπηξία: Με την κρυοπηξία καταστρέφεται η περιοχή του ιστού που παρουσιάζει φλεγμονή. Τα πλεονεκτήματά της είναι η εύκολη εφαρμογή, η έλλειψη αιμορραγίας, η αποφυγή τραχηλικής στένωσης και το γεγονός ότι δεν χρειάζεται αναισθησία.
  • Hλεκτροκαυτηρίαση: Πρόκειται μία πολύ αποτελεσματική μέθοδο, η οποία θα πρέπει να αποφεύγεται στην οξεία φάση της φλεγμονής ή πριν από την περίοδo.

Η χειρουργική αντιμετώπιση συστήνεται μόνο εάν δεν υπάρξει βελτίωση μετά από ένα χρονικό περιθώριο δύο-τριών μηνών.

 

αντιμετωπίστε την κολπιτιδακολπίτιδαΚολπίτιδα και τραχηλίτιδα οι πιο συχνές γυναικολογικές παθήσειςΚολπιτιδα στις διακοπες!λυσεις για την κολπιτιδαΠες αντίο στην κολπίτιδα!