Η έκτρωση αποτελεί ένα αρκετό στενάχωρο κα λυπηρό κομμάτι της γυναικολογίας και της γυναικείας ζωής. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι στον αντίποδα υπάρχουν τόσες γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν και δεν τα καταφέρνουν.
Από την άλλη είναι πολύ σημαντικό για μια γυναίκα να έχει αυτή την επιλογή στη ζωή της και πράγματι υπάρχουν περιπτώσεις που η επιλογή του να μην γεννηθεί ένα παιδί μπορεί να είναι πιο σωστή. Αν βρεθείτε πότε σ’ αυτή τη θέση, καλό είναι να γνωρίζετε ορισμένα πράγματα σχετικά.
- Τι είναι η έκτρωση;
Έκτρωση ή αλλιώς άμβλωση ονομάζουμε την διαδικασία διακοπής μιας εγκυμοσύνης, κατά την οποία αφαιρούμε το έμβρυο και τον πλακούντα από τη μήτρα της γυναίκας - Πώς γίνεται;
Υπάρχουν δύο ειδών εκτρώσεις, η φαρμακευτική και η χειρουργική. Η πρώτη πραγματοποιείται με χορήγηση φαρμάκων και ορμονών και είναι σπανιότερη. Συνήθως οι γυναίκες υποβάλλονται σε χειρουργική άμβλωση. Σ’ αυτήν με τη βοήθεια μιας απορροφητικής αντλίας απομακρύνουμε το έμβρυο από τη μήτρα και στη συνέχεια με τη μέθοδο της απόξεσης αφαιρούμε όλα τα «κατάλοιπα» της εγκυμοσύνης. Το χειρουργείο πραγματοποιείται με ολική νάρκωση και μέχρι την 6η εβδομάδα μετά τη σύλληψη. Αν η κύηση είναι προχωρημένη, δηλαδή έχουν περάσει 12 εβδομάδες, η διαδικασία είναι πιο περίπλοκη, πιο επίμονη και πιο επικίνδυνη για την γυναίκα. Η περίοδος επανέρχεται σε κάθε περίπτωση σε 4 εβδομάδες περίπου και μέχρι τότε συνίσταται η αποχή από το σεξ. - Ποιες είναι οι επιπτώσεις;
Αρχικά να πούμε ότι συνήθως η γυναίκα επιστρέφει κανονικά στις δραστηριότητες της και είναι πιθανό να μην της προκύψει ποτέ κανέναν πρόβλημα και όλο αυτό να γίνει μια δυσάρεστη, ξεχασμένη εμπειρία του παρελθόντος.
Ωστόσο οι πιθανές επιπτώσεις της άμβλωσης είναι η αιμορραγία, η μόλυνση της μήτρας, κάποια βλάβη στην μήτρα ή τον τράχηλο. Έπειτα είναι και οι ψυχολογικές επιπτώσεις. Είναι πολύ σημαντικό για κάθε γυναίκα που αναγκάζεται να μπει σ’ αυτή τη διαδικασία να έχει στήριξη και ψυχολογική βοήθεια από τους γύρω της και τον σύντροφο της, προκειμένου να αποφύγει ή έστω να ελαχιστοποιήσει τα δυσάρεστα συναισθήματα που προκαλούνται ή και το ενδεχόμενο της κατάθλιψης. Τέλος η άμβλωση μπορεί να επηρεάσει τη μελλοντική γονιμότητα της γυναίκας. Σε γενικές γραμμές ισχύει ότι όσο πιο προχωρημένη είναι η κύηση που πρόκειται να διακοπεί, τόσο σοβαρότερες είναι οι επιπτώσεις.