Η αποβολή είναι ένα ζήτημα που τρομάζει τις περισσότερες γυναίκες. Τι είναι όμως, ποιες είναι οι αιτίες της και σε ποιες μορφές μπορεί να συμβεί;
Σε ποσοστό 85%, η αποβολή συμβαίνει μέσα στις πρώτες 8 εβδομάδες της εγκυμοσύνης και η πιθανότητα να συμβεί στην πρώτη εγκυμοσύνη είναι περίπου 10%. Αν έχετε ιστορικό αποβολής η πιθανότητα αυξάνεται στο 20%.
Το συχνότερο αίτιο της αποβολής είναι οι χρωμοσωμιακές ανωμαλίες του εμβρύου, που θεωρούνται υπεύθυνες για 25 μέχρι 60% των αποβολών.
Ανάμεσα στις άλλες αιτίες συμπεριλαμβάνονται η ασυμβατότητα του συστήματος ΑΒΟ των ομάδων αίματος, πιθανές ανωμαλίες της διάπλασης της μήτρας, τα ινομυώματα, οι πολύποδες του ενδομητρίου, οι ενδομητρικές συμφύσεις, διάφορες οξείες ή χρόνιες συστηματικές παθήσεις, οι μη ρυθμισμένες ενδοκρινικές παθήσεις και οι εξωτερικές κακώσεις.
Σε περίπτωση που μία έγκυος παρουσιάζει σχετική αιμόρροια από τον κόλπο, η οποία συνοδεύεται επίσης από πόνους στην κοιλιά υπάρχει η απειλή αποβολής. Στην περίπτωση της επαπειλούμενης αποβολής, ο τράχηλος της μήτρας διατηρεί το σχήμα του. Η θεραπεία μπορεί να απαιτεί τη λύση των ενδομητρικών συμφύσεων, την εκπυρήνιση ινομυώματος της μήτρας, την περίδεση του τραχήλου, την αντιμετώπιση λοιμώξεων και βέβαια τυη σωματική και ψυχική ξεκούραση της εγκύου. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία το πιθανότερο είναι πως η εγκυμοσύνη σας θα καταλήξει ευοίωνα.
Σε περίπτωση που η αιμορραγία είναι έντονη και απειλεί τη ζωή της εγκύου ενώ οι πόνοι είναι οξείς και ο τράχηλος και το τραχηλικό στόμιο διεσταλμένα, η αποβολή είναι αναπόφευκτη και απαιτείται η κένωση της μήτρας.