Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιθανό να διαγνωστεί πρόβλημα με τον θυρεοειδή. Οι έντονες ορμονικές αλλαγές που συντελούνται στον οργανισμό μπορεί να επηρεάσουν και αυτόν τον αδένα που είναι βασικός ρυθμιστής του μεταβολισμού και επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου.
Συμπτώματα υποθυρεοειδισμού:
- Σωματική κόπωση
- Υπνηλία
- Αδυναμία συγκέντρωσης
- Αύξηση βάρους
- Δυσκοιλιότητα
- Τριχόπτωση
- Κράμπες
- Ναυτία
Πολλά από τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού, παρομοιάζουν με αυτά της εγκυμοσύνης, οπότε μπορεί και να μη διαγνωστεί. Είναι σημαντικό όμως για την υγεία της μητέρας και του εμβρύου να γίνει έλεγχος για τη φυσιολογική λειτουργία του.
Πώς επηρεάζει την υγεία της εγκύου και του εμβρύου:
- Προεκλαμψία ( αυξημένη αρτηριακή πίεση)
- Προωρότητα
- Αποκόλληση πλακούντα
- Λιποβαρές βρέφος
- Ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης
- Νοητική υστέρηση
- Κόφωση
Είναι σημαντικό για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου να εξεταστείτε στην αρχή της κύησης. Κατά το πρώτο τρίμηνο διαμορφώνονται τα όργανα του εμβρύου ενώ αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από τη μητέρα του, αν υπάρχει θυρεοπάθεια θα επηρεάσει τη νευρολογική ανάπτυξη του. Επίσης μπορεί ο υποθυρεοειδισμός να μεταβιβαστεί και στο έμβρυο.
Ακόμα και αν δεν είχατε πρόβλημα με το θυρεοειδή είναι σημαντικό να κάνετε αιματολογικές εξετάσεις από την αρχή της κύησης. Ανάλογα με τα αποτελέσματα ο γιατρός θα σας προτείνει το ρυθμό παρακολούθησής του.
Στην περίπτωση που σας είχε διαγνωστεί πρόβλημα υποθυρεοειδισμού πριν την εγκυμοσύνη θα πρέπει να τον παρακολουθείτε για τυχόν μεταβολές καθ’ όλη την κύηση. Ο γιατρός σας θα αποφασίσει αν θα πρέπει να λάβετε θεραπεία.